2. Psykopatens offer

Psykopati, parterapi, angst. Psyke.dk

 

Psykopatens offer.

Nr.2.

 

Misbruger han dig?

Eller er der overhovedet

tale om psykopati?

 

Psykopater misbruger altid deres omgivelser. De gør det normalt med vilje. De anvender fremgangsmåder, som lokker deres ofre ind i en afhængighedsfælde.

 

De er syngende ligeglæde med deres tætte relationer, da psykopater ikke, som andre mennesker, kan føle skam og skyld. Nogle gange skader de for at skade, andre gange gør de det, for at opnå fordele af forskellig art. F.eks økonomiske fordele, eller blot fordi de kan føle sig kraftfulde og derfor bedre tilpas.

Redigeret af psykolog Henrik c. p. Krarup. Den 13 december 2017  

 

Chok.

I artikel her har du mulighed for vha. spørgsmål at finde ud, om du er offer for ham,(psykopaten). Er han psykopat, må du tage dine forholdsregler. Du kan igennem indsamling af egne eksempler dvs. erfaringer og episoder med ham bedre bestemme om han er psykopat. Du kan frekventere en psykolog, som har arbejdet med området, for at få yderligere vished.

 

Tabu.

Blot den tanke om at være så mistroisk og undersøge hans adfærd, kan være svært. Det er svært for dig, som har været meget igennem - at genopleve de situationer som har været smertefulde. Undersøgelsen kan medføre at der bliver rodet op i mange andre ting af personlig karakter, f.eks. dine følelser for manden, forholdet til børnene og hvad du skal gøre følelsesmæssigt og økonomisk.

 

Hvis det viser sig at han er psykopat, vil det bedste råd være at komme ud af forholdet. Det er ikke det, at han er psykopat, men det, at du har det så skidt med forholdet, at du bliver ødelagt. Selv om du havde en stærk fornemmelse af at han er psykopat, vil det Ikke desto mindre komme som et chock for dig, at han er det. Følelsesmæssigt vil du tænke "Men kan den søde mand, som jeg troede jeg kendte, og elsket kan han virkelig være en psykopat?, kan han være farlig for mig og mit liv på sigt". " Hvad skal jeg dog gøre nu".

 

Tag tyren ved hornene.

Hvis der er mange gentagne og uforklarlige handlinger, som er grænseoverskridende, må du med din sunde fornuft vurdere, at der er noget rivende galt, og at dine følelser i vurdringen af ham har ført dig på vildspor. Du bør, for din egen skyld gå stille med dine undersøgelser, og først handle, når du kan gennemføre det du ønsker. Husk at rettidig rådgivning er meget nyttigt.

 

Empati.

Hvis du f.eks. oplever situationer med en eklatant manglende empati, bør du overveje din situation, og se om dit parforhold på sigt er holdbart. Ved grænseoverskridende adfærd over længere tid, vil du først undre dig over adfærden, derpå vil du søge en forklaring af den simple grund, at du føler sig dig usikker og utryg i hans nærvær.

 

Det vil være naturligt at tale om problemerne med ham. Men hvis du ikke kan tale med ham om problemet, må du i første omgang acceptere situationen. Du skal være velovervejet og have styrke til at klare nye konfrontationer. Har du styrken skal du nok komme igennem, selvom du på dette punkt har lidt mange nederlag.

 

Du har mange gange forsøgt at komme ind til ham, fordi du ønskede at han forstod din situation. Du bliver grebet af dyb fortvivlelse over at han ikke kan eller ville forstå dig. Du vil i de fleste tilfælde føle dig skyldig i de anklager han uden grund retter mod dig. Du vil da ofte gå over til at please, for at mildne ham, men årsagen er, at du er usikker på, hvad han kan finde på at gøre.

 

Du ved ikke, hvor han er henne mentalt, hvilket giver dig en dyb angstfølelse, som ikke blot forsvinder.

 

At komme ind til ham.

Det kan være vanskeligt at komme ud af et psykopatisk forhold, fordi du selv ikke er sikker på hvad du vil gøre, samt at der er nogle dybe følelser, som ulogisk vælter forstyrrende ind. Du vil være afhængighed af hans vilje. Du får mindre og mindre følelsen af, at du kan tænke og handle selv.

Det er strækt hæmmende.

Årsagerne til, at han er blevet psykopat, kan du læse om i artikel 3.

 

Pleasing.

Du vil som nævnt søge at please ham, for at sikre dig, at han behandler dig rimeligt. Pleasing er overdrivelse af omsorg, som du kan blive dybt afhængig af, til skade for din personlighed. Læs pleasingartiklen. 

 

Psykopaten er begyndelsen glad og tilfreds over pleasingen, men erfaringen bliver tager som en selvfølge, som senere kan blive til krav, hvis pleasingen udebliver. Du tvinges derfor til at forhøje dit pleasingsniveau, som så igen bliver en selvfølge. Hvis du forsætter med pleasing, bliver du billedlig talt et servicemodul, som blot skal levere varen.

 

Følelser kontra fornuft

Det er vigtigt, at du benytter din erfaring, uden at benytte dine følelser i dine notater. Dine observationer kan omfatte f.eks. indkøb, hjemlige situationer, madlavning, ferie og gæster mm. for at De specifikke situationer beskrives kort, hvor du kommer ind på det centrale. Hvis du gennemarbejder nedenstående spørgsmål, og stadig er i dyb tvivl, må du tale med en psykolog. Du kan få en lille afklaring ved at benytte en ultra kort rådgivning, som tilbydes på psyke.dk.s hovedside.

 

Hvert enkelt spørgsmål skal vendes og drejes.

Finder du, at der ret kraftige symptomer på psykopati, giver det dig en vis forklaring på hans adfærd. Men det er stadig altafgørende, hvordan du har det med vedkommende, og om du kan acceptere at leve med ham, og især om du er tryg ved ham.

 

Arbejde.

Du skal netop i dine noter inddrage dine negative specifikke oplevelser i bedømmelsen af ham, og ikke dine eventuelt forsmåede følelser. Det er især de mange krav og anklager og den dybt sårende adfærd, han viser mod dig, som du kan have det hårdt med. .

 

Tvivl.

Du tror efterhånden, at du pr. definition er skyldig i alt som kan gå galt.

Er du i tæt forbindelse med en psykopat, vil du være så hårdt trængt, at du let kommer til den konklusion, at det er dig som har alle fejl. At det er dig, som er skyld i, at forholdet går dårligt. Ved at tage skylden, vil du virke underdanig og nem at kontrollere. Det er desværre en normal mental mekanisme, som går i gang, når du er tæt på en psykopat.

 

Undervurdere ham ikke, mange gør det, fordi de elsker eller har elsket ham.

Han er fremragende dygtig til at overbevise dig om, at du er den eneste ene, og at du er noget ganske særligt. Han kan få dig til at tro, at han ikke kan leve uden dig og din kærlighed til ham. Han er også omvendt god til at forklare dig at du har al skyld, og at han holder så meget af dig alligevel at han ofrer sig for for dig.

 

Du vil tro på ham,

når han siger "at hvis du forbedrer dig, vil alt blive lykkeligt for os begge". Han kan sige, at han gør dig en tjeneste ved at hjælpe dig med at forbedre dig. Det ses tydeligt, hvor vigtigt denne kontrol over dig er for ham, da han blive aggressiv og ophidset, eller iskold som en slags straf, hvis du ikke tror på ham. Han kan direkte eller inddirekte tage hævn økonomisk eller på anden måde, hvis han ikke får sin vilje. Han vil føle det som et kontroltab.

 

Småting gælder også.

Når han ikke har noget at anklage dig eller irettesætte dig for, er han god til at finde petitesser, som han blæser op, så han kan forsætte med at bebrejde dig. Han ønsker det sidste ord. Denne adfærd viser med al tydelighed, at han ønsker at være den som altid har ret og at det er ham som styrer. Du efterlades med den følelse, at du er skyldig, og at han har ret. Han opnår styring og kontrol over dig, det er det han ønsker og ikke din kærlighed, da kærlighed og empati er ukend for ham, selvom han spiller på begge dele.

 

Problemet er, at du ikke får den empati og kærlighed som du har behov for.

 

Elsker han dig? En afgørende oplysning, som har betydning for dit forhold til ham.

Når du har haft mod til at gå imod ham, og der kun er lidt igen, inden du er fri, vil hans opførsel ændre sig 180 grader. Efter denne drejning, vil du komme i tvivl og næsten glemme hvor nederdrægtig og ond han var for lidt side.

Han forstår at ødelægge dine negative erindringer og de skader han har forvoldt dig, ved at komme med vidtløftige og fantastiske løgnagtige forklaringer om, hvorfor han har været tvunget til at handle og gøre dig ondt.

 

Du køber den lidt modvilligt, da du et eller andet sted stadig elsker ham. Han siger derpå, med brudt stemme og tårer, at han inderst inde har været glad for, at du gik imod ham, så han har en chance for at gøre mange ting på en helt ny måde. Han takker dig og fortæller dig igen, at du er den eneste ene, som han elsker til sin død.

 

Andre kvinder, som han har haft forbindelse med, har ikke forstået ham, og de har udnyttet ham og søgt at manipulere ham. Det er givetvis rigtigt, at han elsker, men det er hans indflydelse og kontrol over din person, han elsker, ikke dig.

 

Du nedbrydes mentalt set, fordi psykopater har en evne til at virke meget troværdige. Han er god til at belægge sine ord, og du vil langsomt få en faste tro på, at det er dig, som skal ændre dig, og det er dig, som er den afgørende årsag til at forholdet kunne blive bedre.

 

Når du fuldt og fast tror på, at det hele er din skyld, vil du få den overbevisning, at du må tage imod hans anklager og være glad for, at han vil hjælpe dig med at blive bedre. Men ligemeget hvor pligtopfyldende og perfektionistisk du er, vil han ikke være tilfreds med din indsats. Han vil altid være kværulerende og krævende og truende.

 

Dine undgåelige fejl

Du vil altid lave fejl, alle laver fejl, små som store store, de vil bliver mødt med nye beskyldninger, da det stadig handler om hans kontrol over dig og nye beskyldninger viser ham, at han statig har magt over dig, selv ved små ting.

 

Sig ikke at han er psykopat.

Hvis du mener, at meget tyder på, at han er psykopat, må du ikke sige det til ham, men flytte væk "på grund af dybe uoverensstemmelser" så hurtigt, som det er muligt. Din viden om hans karaktermæssige forhold, skal du bruge som motivation til at komme væk fra ham, og husk, at der skal ganske særlige kræfter til, for at det lykkes dig at få et nyt liv. Siger du det til ham, vil han få endnu et påskud til at tage jhævn og måske true dig med vold, eller chikanere din familie.

 

Enkelte symptomer på psykopati 

Her er nogle spørgsmål af mange, som kan give mening i psykopatiske sammenhænge. Det er bedst at nedskriver dine svar, så du kan overveje indholdet. Du mindes om, at det er dine helt private noter, som du må opbevare, så de er utilgængelige for alle incl. ham.

 

Spørgsmål

 

1) Hvordan oplevede du ham i den første tid? og efter 6 måneder ?

 

2) Hvordan oplevede du hans empati overfor dig.?  Ikke overfor naboen eller vennerne.

 

3) Ville han flytte til dig efter kort tids bekendtskab?

 

4) Hvornår begyndte du første gang at undre dig over hans opførsel.? noter det ned, med  eksempler. f.eks. aftenen 2.3.2008 Men det skal være en specifik oplevelse.

 

5) Hvilke særlige begivenheder fik dig til at studse, da de faldt udenfor din normale normer  

 

6) Hvorfor tror du, at du ikke ønsker at blive konfronteret med disse fejl? mange svar

 

7) Hvordan tror du han har det inderst inde?

 

8) Skriv nogle eksempler på, hvor du aktivt søger at bortforklare de mærkværdige ting du oplever med ham.

 

9) Lyve, Du bedes nedskrive nogle af de værste eksempler på hans løgne, eller eksempler på hans brudte aftaler eller løfter.

 

10) Hvis du er på vej ud.. Hvordan handler han, når han det går op for ham, at du er på vej ud. Han vil uden tvivl handle, men hvordan? nedskriv eksempler.