2. Psykopatens offer

Psyke.dk

 

Psykopatens offer.

Nr.2.

 

Misbruger han dig?

Eller er der overhovedet

tale om psykopati?

 

Psykopater misbruger altid deres omgivelser. De gør det med vilje, men søger at skjule det, da de anvender offerets følelsesmæssige elendighed. De anvender fremgangsmåder, som lokker deres ofre ind i en afhængighedsfælde på dette grundlag. Det er et socialt totalt uacceptabelt grundlag at handle på.

 

Problemet er, at de er syngende ligeglæde med deres tætte relationer, da psykopater ikke, som andre mennesker, kan føle skam og skyld. Nogle gange skader de for at skade, andre gange gør de det, for at opnå fordele af forskellig art. F.eks økonomiske fordele, eller de handler blot fordi de ønsker at få bekræftigelse på at de kan.

Redigeret af psykolog Henrik c. p. Krarup. Den 20 oktober 2018  

 

Tabu.

Blot den tanke om, at være mistroisk og undersøge hans adfærd, kan være svært at tage. Det er svært for dig, som har været meget igennem - at genopleve de situationer som har været smertefulde. Den selvbestaltede undersøgelsen kan medføre, at der bliver rodet op i mange andre ting af personlig karakter, f.eks. dine følelser for manden, forholdet til børnene og hvad du skal gøre følelsesmæssigt og økonomisk.

 

Hvis det viser sig, at han er psykopat, vil det bedste normale råd være at komme ud af forholdet. Det er ikke det, at han er psykopat, men det, at du har det så skidt med forholdet, at du frygter at blive ødelagt. Selvom du havde en stærk fornemmelse af, at han er psykopat, vil det Ikke desto mindre komme som et chock for dig, at han er det.

Følelsesmæssigt vil du tænke "Men kan den søde mand, som jeg troede jeg kendte, og elsker, kan han virkelig være en psykopat?, kan han være farlig for mig og mit liv på sigt". " Hvad skal jeg dog gøre nu".

 

Tag tyren ved hornene.

Hvis der er mange gentagne og uforklarlige handlinger, som er grænseoverskridende, må du med din sunde fornuft vurdere, at der er noget rivende galt, og at dine følelser har spillet dig et pus, da de har ført dig på vildspor. Du bør, for din egen skyld, gå stille med dine undersøgelser, og først handle, når du kan gennemføre det du ønsker. Husk at rettidig rådgivning er meget nyttigt,da mange har brug for psykologstøtte.

 

Empati.

Hvis du f.eks. oplever situationer med eklatante manglende empati, bør du overveje din situation, og se om dit parforhold på sigt er holdbart. Ved grænseoverskridende adfærd over længere tid, vil du først undre dig over hans adfærden, derpå vil du søge en forklaring af den simple grund, at du føler dig usikker og utryg i hans nærvær. Denne vurdering kan være vanskelig at tage, da du de positive ting ved ham, incl. de håb, du har omkring ham bliver vægtet meget højt.

Kommunikations problemer

Det vil være naturligt at tale om problemerne med ham. Men hvis du ikke kan tale med ham om problemerne, må du i første omgang acceptere situationen, og se om denne spærring bliver opretholdt af ham. Du må være velformuleret og samle styrke til at klare nye kommunikationsforsøg, som er naturligt i et parforhold.

Har du styrken, kommer du igennem, trods ydmygelserne fra hans side. Ydmygelser er massive, men de har udviklet dig, og du kan bruge din erkendelse af situationen, hvis du er i stand til se hele forholdet på afstand. Det giver dig styrke til at komme ud på den anden side.

Manglende forståelse smerter

Du har sikket mange gange forsøgt at komme ind til ham, fordi du har et behov for forståelse, og for at afklare problemer. Du kan under disse forløb blive grebet af dyb forundring og sorg over, at han ikke kan eller ville forstå dig. Der er visse områder, som psykopaten ikke kan forstå dig, selvom han gerne vil.

 

Psykopaten får dig til at føle dig skyldig, ligegyldig hvad det drejer sig om. Når du ikke kan klare ham mere, kan du gå over til at please, for at mildne ham, da du ikke ved, hvad han kan finde på at gøre.

 

Mental usikkerhed

Du ved ikke, hvor han er henne mentalt, hvilket giver dig en dyb angstfølelse, som ikke lige forsvinder. At vidde, hvor han står, er en del af den tryghed, som betyder meget i et parforhold.

 

At komme ind til ham.

Det kan være vanskeligt at komme ud af et psykopatisk forhold, fordi du selv ikke er sikker på hvad du vil gøre, samt at der er nogle dybe følelser, som vælter forstyrrende ind. Du vil normalt være meget afhængig af hans vilje. Du får mindre og mindre følelsen af, at du kan tænke og handle selv.

Det kan i nogle korte øjeblikke virke skræmmende.

 

Pleasing.

Du vil som nævnt søge at please ham, fordi du så sikrer dig, at han er i godt humør, og ikke farer over dig. Pleasing indeholder en massiv overdrivelse af omsorg, som både du og psykopaten hen ad vejen kan blive dybt afhængig af, til skade for din personlighed. Læs pleasingartiklen.11c 

 

Psykopaten er naturligvis i begyndelsen glad og tilfreds over pleasingen, men det bliver hurtigt en selvfølge, som senere kan blive til krav, da pleasingen forventes. Hvis du skal holde ham i godt humør på kritiske tidspunkter så du tvinges indirekte til at forhøje omfanget af pleasingsniveauet, praksis er at niveauet stiger og stiger som en skue uden ende. Du har således hævet serviceniveauet himmelhøjt, men du har de samme problemer med psykopatens krav til dig. Hvis du forsætter med pleasing, er du reduceret til en tjenestepige, eller servicemodul, som blot skal levere varen.

 

Følelser kontra fornuft

Når du søger at finde ud af om han er psykopat, må du anvende den kognitive, dvs. objektive side af din hjerne i din bedømmelse af de forskellige situationer. Dine observationer kan omfatte f.eks. indkøb, hjemlige situationer, madlavning, ferie og gæster mm, sammenholdt med de positive ting, han gør. Det er især de mange krav og anklager og den dybt sårende adfærd, han viser mod dig, som du kan have det hårdt med. .

 

Det skal overvejes, hvilken langtidseffekt de negative situationer har, og vurdere om du i længden kan klare at blive sammen med ham og er tryg ved ham. Er han psykopat, skal du vide, at du ikke kan stole på ham, uanset hvad han lover og uanset at han mener, at du er den mest fantastiske kvinde, han har mødt. Alligevel kan du på samme tid tro, at du pr. definition er skyldig i alt, som kan gå galt i hjemmet.

At det er dig, som er skyld i, at forholdet går dårligt. Ved at tage skylden vil du få midlertidig fred, men du vil virke underdanig og hermed nem at kontrollere. Det er desværre en normal mental mekanisme, som går i gang, når du er tæt på en psykopat.

 

Undervurdere

ham ikke, mange gør det, fordi de elsker, eller er forelsket i ham.

Han er fremragende dygtig til at overbevise dig om, at du er den eneste ene, og at du er noget ganske særligt. Han kan få dig til at tro, at han ikke kan leve uden dig og din kærlighed til ham, og han er villig til at give store gaver, for at beviser, at han mener hvad han siger. Han er lige så god til at forklare dig, at du har al skyld, og at han holder så meget af dig alligevel, at han ofrer sig for for dig.

Psykopater har stor troværdighed

De fleste tror på alt hvad psykopaten siger, eller næsten alt. Generelt er psykopater dygtige mennesker, og god til at belægge sine ord, tilmed er han ofte være meget dynamisk og charmerende. Hvis du ikke stoler på ham er alternativet, at du vil miste hans kærlighed til dig. Du vil tro på ham, når han siger "at hvis du forbedrer dig, vil alt blive lykkeligt for os begge". Han kan sige, at han gør dig en tjeneste ved at hjælpe dig med at forbedre dig. Han vil gerne ofre sig for din skyld, så du kan komme ud af din vildfarelse. Ja han gå så vidt, at han siger at han kan forhindre at du bliver indlagt på akut psykiatisk afdeling.

Hans aggressive og ophidsede tilstand indikerer, hvor vigtigt kontrol over dig er for ham. Han kan også agere iskold og med tavshed, som anvendes som en psykisk straf. Får han ikke sin vilje, vil han ofte tage direkte eller indirekte hævn via økonomi eller vold. Han har det meget dårligt det kontroltab der er i fare for at udvikle sig.

 

Småting gælder også.

Når han ikke har noget at anklage dig eller irettesætte dig for, føler han sig nødsaget til at finde petitesser, som han blæser op, så han kan forsætte med at bebrejde dig at du ikke er god nok, og han kan beskytte dig. Han ønsker det sidste ord. Denne adfærd viser med al tydelighed, at han ønsker at være den som altid har ret og at det er ham som styrer. Du efterlades med den følelse, at du er skyldig, og at han har ret, han opnår styring og kontrol over dig, det er det han ønsker og ikke din kærlighed, da kærlighed og empati er ukend for ham, selvom han spiller på begge dele.

 

Problemet er, at du ikke får den empati og kærlighed som du har behov for.

 

Elsker han dig? En afgørende oplysning, som har betydning for dit forhold til ham.

Når du har haft mod til at gå imod ham, og der kun er lidt igen, inden du er fri, vil hans opførsel ændre sig 180 grader. Efter denne drejning, vil du komme i tvivl og næsten glemme hvor nederdrægtig og ond han var for lidt side.

Han forstår at ødelægge dine negative erindringer og de skader han har forvoldt dig, ved at komme med vidtløftige og fantastiske løgnagtige forklaringer om, hvorfor han har været tvunget til at handle og gøre dig ondt.

 

Du køber den lidt modvilligt, da du et eller andet sted stadig elsker ham. Han siger derpå, med brudt stemme og tårer, at han inderst inde har været glad for, at du gik imod ham, så han har en chance for at gøre mange ting på en helt ny måde. Han takker dig og fortæller dig igen, at du er den eneste ene, som han elsker til sin død.

 

Andre kvinder, som han har haft forbindelse med, har ikke forstået ham, og de har udnyttet ham og søgt at manipulere ham. Det er givetvis rigtigt, at han elsker, men det er hans indflydelse og kontrol over din person, han elsker, ikke dig.

 

Du nedbrydes mentalt set, fordi psykopater har en evne til at virke meget troværdige. Han er god til at belægge sine ord, og du vil langsomt få en faste tro på, at det er dig, som skal ændre dig, og det er dig, som er den afgørende årsag til at forholdet kunne blive bedre.

 

Når du fuldt og fast tror på, at det hele er din skyld, vil du få den overbevisning, at du må tage imod hans anklager og være glad for, at han vil hjælpe dig med at blive bedre. Men ligemeget hvor pligtopfyldende og perfektionistisk du er, vil han ikke være tilfreds med din indsats. Han vil altid være kværulerende og krævende og truende.

 

Dine undgåelige fejl

Du vil altid lave fejl, alle laver fejl, små som store store, de vil bliver mødt med nye beskyldninger, da det stadig handler om hans kontrol over dig og nye beskyldninger viser ham, at han statig har magt over dig, selv ved små ting.

 

Sig ikke at han er psykopat.

Hvis du mener, at meget tyder på, at han er psykopat, må du ikke sige det til ham, men flytte væk "på grund af dybe uoverensstemmelser" så hurtigt, som det er muligt. Din viden om hans karaktermæssige forhold, skal du bruge som motivation til at komme væk fra ham, og husk, at der skal ganske særlige kræfter til, for at det lykkes dig at få et nyt liv. Siger du det til ham, vil han få endnu et påskud til at tage jhævn og måske true dig med vold, eller chikanere din familie.

 

Enkelte symptomer på psykopati 

Her er nogle spørgsmål af mange, som kan give mening i psykopatiske sammenhænge. Det er bedst at nedskriver dine svar, så du kan overveje indholdet. Du mindes om, at det er dine helt private noter, som du må opbevare, så de er utilgængelige for alle incl. ham.

 

Spørgsmål

 

1) Hvordan oplevede du ham i den første tid? og efter 6 måneder ?

 

2) Hvordan oplevede du hans empati overfor dig.?  Ikke overfor naboen eller vennerne.

 

3) Ville han flytte til dig efter kort tids bekendtskab?

 

4) Hvornår begyndte du første gang at undre dig over hans opførsel.? noter det ned, med  eksempler. f.eks. aftenen 2.3.2008 Men det skal være en specifik oplevelse.

 

5) Hvilke særlige begivenheder fik dig til at studse, da de faldt udenfor din normale normer  

 

6) Hvorfor tror du, at du ikke ønsker at blive konfronteret med disse fejl? mange svar

 

7) Hvordan tror du han har det inderst inde?

 

8) Skriv nogle eksempler på, hvor du aktivt søger at bortforklare de mærkværdige ting du oplever med ham.

 

9) Lyve, Du bedes nedskrive nogle af de værste eksempler på hans løgne, eller eksempler på hans brudte aftaler eller løfter.

 

10) Hvis du er på vej ud.. Hvordan handler han, når han det går op for ham, at du er på vej ud. Han vil uden tvivl handle, men hvordan? nedskriv eksempler.