7.0 Se objektivt på din situation

PSYKE.DK

 

Se objektivt på din psykopat

 

Ved at se på fakta, og ikke på dine følelser og drømme, har du chancen for at komme ud af din afhængighed af ham. Du må derfor bekæmpe dine følelser for psykopaten, og se objketivt på ham, hvilket er meget svært. Det kan hjælpe meget at have nogle psykologsamtaler. Dine følelsers styrke viser din afhængighed af psykopaten. Kampen foregår nok overfor psykopaten, men den største og første kamp er inde i dig selv.

 

No.7.0

Forfatter:

Psykolog Henrik c. p. Krarup

Redigeret: 12. januar 2018

 

Find de følelsesmæssige handlinger.

Hvis du har mistanke om, at du har været i tæt kontakt med en psykopat, må du, tvinge dig til at finde eksempler, hvor du (dum)stædigt handler følelsesmæssigt overfor psykopaten. Dine oplevelser bør du nedskrive, så du ikke minimerer oplevelsen senerhen. Du må søge at bruge samme stædighed til at fokusere på rimeligheden af den adfærd han byder dig, og se på dig selv, om du kunne have handlet anderledes.

Fornuften er der.

Din fornuft er der endnu, men din hjerne er som oftest teknisk skadet, i folkemunde "hjernevasket", da du som andre ofre tillægger psykopaten megen fornuft og stor målrettethed. Hvorfor stopper du ikke. I de fleste tilfælde har det stor betydning, at du er nervøs eller bange for at gøre og sige noget galt, og efterfølgende bliver "overfaldet". I realiteten bestemmer han alt, dvs. at du er mentalt og fysisk afhængig af ham. Jo mere han har sin kontrol, jo mere vil han føle sig værdifuld og godt tilpas.

 

Hjemmearbejde.

Før du anvender stædigheden må du gøre dit hjemmearbejde godt, så det du gør er fornuftigt, og hvis du er i tvivl, må du høre om dine handlinger er fornuftige ved at tale med venner, familie og få deres udsagn.

Lige meget hvor fornuftigt du handler, vil psykopaten altid falde over dig og stille krav, som du aldrig kan leve op til, så skyldfølelse for du altid. Du skal grave dit gamle "aktive" jeg frem, du havde inden du traf ham. Han vil føle, at du handler vanvittigt og dumt, fordi du går imod ham. Du må ikke handle selvstændigt, for så udgør du en risiko for psykopaten.

 

Dualistisk tankegang.

Din indre fjende, som har ødelagt meget, er at du har stærke følelser overfor psykopaten. Er de for stærke vil det ødelægge alle tanker og handlinger om objektivitet og handlekraft, som du skal bruge for a komme videre i dit liv. Din følsomhed er et af psykopatens bedste våben for at bibeholde kontrollen over dig.

Du må tvinges til at handle.

Målet er at erkende, at der må gøres noget radikalt, dvs. at du bryder ud af hans mentale favngreb. Men typisk vil du først gøre det, når du er oppe i en krog. I den situation tvinges du til at fokusere på virkeligheden og at handle fornuftigt og koldt.

 

Fornuft og følelser.

Du kan senere, når du er rejst, genoprette balancen mellem følelser og fornuft, fra at være næsten 100 procent fornuftbetonet til en mere ligelig fordeling af følelser og fornuft. Følelser er en nødvendighed, blot skal den afballanceres.

Overfor psykopaten bør du ikke have følelser, men nærmere afsky. Det bedste er, at psykopaten er dig inderligt ligegyldig, hvorved du fortæller dig selv, at han er ude af dit sind. Følelserne handler mod al sund fornuft, og følelserne er din indre fjende nr. 1.

 

Vigtige episoder.

Hvis du ser realistisk på dit forhold, vil du opdage, at du næsten tvinges til at anvende nogle af dine negative specifikke episoder. De bør indgå i samtalen med din psykolog. Angsten kan motivere dig til at skjule nødvendige handlinger eller modsat motivere dig til at handle.

Jo flere data, dvs. nedskrevne episolder, som du har oplevet som negative, via din fornuft, jo bedre kan du undgå, at følelserne løber af med dig.

 

Psykopaten er stærk, og kender dine svage punkter, men ofte også sine egne svage punkter, derfor er det vigtigt, at du får støtte fra en vidende uafhængig person, især hvis psykopaten har isoleret dig. Psykopatens troværdighed kan dog være så stærk, at kvinden betror sine inderste følelser overfor ham, og han vil naturligvis give råd, som passer i hans kram.

 

Fordele ved at bo hos en psykopat

De fleste som tiltrækkes af psykopaten, har et ønske om stor tæthed og intimitet og kærlighed. De vil frygte at tabe forbindelsen med psykopaten. De har stadig en håb om, at forholdet vil blive så gode som de var i de første måneder. Deres tilknytning til psykopaten kan også indeholde andre elementer - af praktisk art. Det kan være økonomisk tryghed, børn og familierelationer mv.

Andre ofre giver forholdet en chance, og lader stå til, fordi de er bange for psykopaten og har tabt overblikket omkring deres situation inclusiv økonomi. De fleste, som har været for tæt på en psykopat er bange for ham.

 

At redde ham

Der er også eksempler på, at nogle kvinder, ønsker at "redde" deres psykopat. Dette ønske bør tages alvorligt, da det indeholder subtile og komplekse holdninger, som gør, at afhængigheden til psykopaten er ambivalent. Men redningsaktionen er vanskelig, og vil kun fungere hvis psykopatens adfærd er psykopatlignende. Redningssituationen hæmmes af at redderen har to kasketter på.

 

Klik her for artiklen "Kan jeg redde min psykopat 1. del", se også 2.del

 

Har du ressourcer nok?

Hvis du ikke har ressourcer eller viden om psykopati, bør du kontakte en psykolog, som har erfaring med psykopater og deres handlinger. Men selv om du tror, at du har ressourcer, kan de ikke altid række til, selv med psykologhjælp. Det handler her om din egen modningsproces, som kan give dig et overblik. Der er desværre ret få psykologer, som har en erfaringsbasis (emperi) indenfor området, så derfor må du kende noget til psykopati, for at kunne lave et skøn omkring din psykologs viden om psykopati.

 

Til Index (home)(indholdsfortegnelse)

 

 

 

 

 

 

 

 

Til Registersiden (Home)(index)