8.0 psykopatens Symptomer

     PSYKE.DK


 

 Psykopatens adfærdsformer

De vigtigste symptomer i kort form

Nr. 8Psykopater har en yderliggående adfærd. Psykopati er mennesker, som har personlighedsændringer ofte indenfor det sociale område. Deres adfærd kan være vidt forskellige.

For at der er tale om psykopat, skal adfærdsformerne skal være stabile og langvarig, samt af en vis dybden. Listen nedenfor viser de hyppigste generelle symptomer på psykopati.


Revideret d. 9.marts.2019

af psykolog Henrik c. p. Krarup


NB. Psykopater kan se og føle, at de er anderledes ved at de ikke har indlevelsesevne i forhold til andre mennesker. De kan med andre ord nemmere ignorere, hvad andre mennesker føler. De søger på mange måder at  kompenserer denne manglende medfølelse ved hjælp af magt og kontrol.


2. Psykopaten foragter de syge. Dette kan chokere den syge, at der ikke er den medfølelse og hjælp fra psykopatens side, men nærmere afsky.


3. Psykopaten nedgør dig, og straffe dig med psykisk vold og eller fysisk vold, fordi han kan.

Psykopaten beskylder dig altid for noget, stort eller småt. Mange beskyldninger eller små påmindelser bevirker, at du taber selvtillid. Du får en latent angst og du handler ofte skyldbetonet.

Modsat føler psykopaten stor velvære og bedreviden ved at beskylde dig. Han føler ikke nogen form for skam, hvilket han på mange måder demonstrerer via sin adfærd. Han viser det med at han er fløjtende ligeglad med, hvad du i inderkredsen føler og mener.


4. Psykopaten er fantastisk til at spille medfølende (empatisk). Psykopaten spiller kun omsorgsfuld- så længe det kan betale sig for ham.

Hvis han f.eks. ønsker at være i en social gruppe, eller hvis han VIL betragtes som en, som udviser en almindelig omsorgsfuldhed og tænker meget på sine medmennesker, må han spille empatisk. Overspiller han denne rolle, er det et nederlag for ham.


5.  Psykopaten svindler og stjæler penge, selv indenfor familien. Han kan begå økonomisk kriminalitet. Dvs. han kan snyde sig til penge fra sin kone og sine børn, ved al foregive, at han vil beskytte dem økonomisk. Han er ganske ligeglad med andres følelser og moralske normer


6. Psykopaten lyver meget. Han er ikke til at stole på. Han kan opbygge et netværk af løgne. Han kan slippe af med store løgne, da han opleves meget troværdig, men det er stadig skuespil.


7. Psykopaten har let ved at skabe kontakt til andre mennesker. Men han kan have svært ved at vedligeholde kontakten. Han har derfor sjældent venner, måske en gammel ven, som han ikke har nogen særlig kontakt med.

Udadtil har han masser af venner, rygklappere mv. dvs. bekendtskaber. Det er i det forum, han nyder at optræde som verdensmand, som “kan” det hele inklusiv medfølelse. I denne rolle er han næsten umådeholden i sin omsorg for disse bekendtskaber.

Indadtil handler han/hun som en psykopat, og er en diktator overfor sine nære familie.


8. Psykopaten kan når han angriber, have et koldt skulende blik, når han vil demonstrere sin styrke.


9. Psykopaten er normalt ekstrem målrettet. Han går efter sine mål med en energi og udholdenhed, som kan imponere alle udenfor familien. Familien lader sig ikke imponere, snarere frygter familien hans aktivitet.


10. Psykopaten tåler ingen kritik. Han kan ikke tåle at møde modstand. Han kan være det blideste og venligste det ene øjeblik, for i det næste øjeblik at fare op over en bagatel, råbe hysterisk, true eller gå til fysisk vold.

 

10.1 Han vil ikke samarbejde, kun bestemme, men siger, at han gerne vil samarbejde. Han svarer generelt ikke på vigtige meddelelser, da han føler, at andre kan bestemme, eller styre ham. Han kan ignorerer rykkere, og reagerer ikke på f.eks. x konens forklaringer, men fremsætter beskyldninger.


11.  Psykopaten er mester i at læse sin modparts svagheder. Han kan presse modparten, så han får sin vilje. Han er således mester i at give andre skylden for fejlslagne handlinger, han selv har begået. Det vil sige at han med stor overbevisning kan vende sagen 180 grader.


12. Psykopaten er fantastisk til at indynde sig ved hjælp af de de rette søde ord og handlinger. Han kan, som ingen anden sige de rette ting, som den anden ønsker at høre, men på en god måde og på det rette tidspunkt. Modparten, kæresten, x konen kan blive total afhængig af ham følelsesmæssigt.


13. Psykopaten er vildt charmerende.  Han ved ikke alt det gode han vil gøre, for please dig, men uofficielt for at opnå egne mål. Når skuespillet er ovre, og når han har nået sit mål, vender han er tilbage til sin gamle diktatoriske rolle få timer efter.


14. Psykopaten kan være meget meget ond og hensynsløs. Man tror det er løgn. Det er grænseoverskridende. Du må derfor ikke sige ja eller acceptere det han siger, før alt er undersøgt. Dvs. du ofte skal sove på det.

 

15. Psykopaten nyder andres angst ved at true med f.eks.retssager, fysisk vold mm. Det han truer med går sjældent i opfyldelse. I retssager, er han yderst velformuleret, og kan komme med løgnagtige udsagn, som bliver serveret på en yderst troværdig måde, så de bliver troet, selvom man har mistanke om, at han er psykopatisk. Han er god til at love evig kærlighed, omsorg mm., og partneren tror ham, ofte fordi de vil tro ham.


16 . Psykopaten er inderst inde Iskold og beregnende. Han er inderst inde sadistisk og søger metodisk ødelægge modpartens dømmekraft, og skabe tvivl. Psykopaten er følelseskold. Hans handlinger er sjældent blot tilfældige.


17. Psykopaten "isoler og kontrollerer". Han skræmmer f.eks.hustruens venner væk, så vennerne afbryder forbindelsen til hende. Han kan forhindre hende at gå ud til veninder mv.

Det medfører, at hun langsomt bliver mere og mere isoleret. Hun har derfor ikke overblik til at se sin situation fra andre sider. Hun lærer at stole på at psykopaten, som den eneste kilde, og kan ikke rådspørge venner og bekendte fordi hun ikke har nogen.


18. Psykopaten skyder altid skylden på andre. Han mener altid, at hvis noget går galt, er det de andres skyld. Han bortforklarer eller benægter alt.

Psykopaten mener, at han er altid er uskyldig, eller han påstår, at han er offer for andres usandheder.


19. Psykopaten går ikke til psykoterapi, da han siger, at han ikke har nogen fejl. Psykopaten kan derfor sjældent behandles. Han kan ikke desto mindre acceptere at gå til en psykolog, eller parterapeut, for at vise sin gode vilje, så partneren tror, at han vil ændre sig. Det er varm luft.


20. Psykopaten er super egocentrisk, men er god til at skjule det.


21. Psykopaten handler ofte uden ansvar. Han betaler f.eks. sjældent sin gæld. Han søger bevidst at undgå ansvar, og skyder ansvaret over på andre, eller på hele systemet.


22. Psykopaten elsker ikke sine børn eller kone, men viser dem frem, for at fortælle andre, at han er en fantastisk far og ægtemand, men han skader sine børn og kone på lang sigt.


Vurderingen.


Hvis væsentlige af punkter fra 1-22 opfyldes og der indenfor disse punkter er tale om alvorlige handlinger over længere tid, tyder noget på, at han eller hun kan betragtes som psykopat.


Man er ikke psykopat hvis man af og til , med 3-4 ugers mellemrum, udviser psykopatisk adfærd, men ellers i 95 procent af tiden opfører sig som et almindeligt menneske.