9.A Kan jeg redde min psykopat 2

Psykopati, parterapi, angst. Psyke.dk

 

 

 

Kan jeg redde min psykopat

2.del

Nr.9.A

 

Forfatter: Henrik c. p. Krarup

psykolog.Artiklen redigeret

den 1.april.2017

 

Det er en nærliggende tanke, men stærk følelsesmæssig styret, at ville hjælpe psykopaten- som du har elsket. 

Tanken er smuk, men grotest, da den fortæller om den følelsesmæssige forblændelse uden at se, hvad der virkeligt foregår. Denne følelsernes afhængighed er ufølsom (blind) overfor din sunde fornuft og andres råd.

 

Nogle tror, at mere af samme slags handlinger (pleasing og given efter) eller gamle fremgangsmåder virker. Det gør de ikke. Hvis du blot giver efter for psykopatens vilje, og tror, at du hen ad vejen kan ændre ham, så du får empati og tæthed, tager du fejl. Men hvis det viser sig, at han er psykopat, så vil han ikke ændre sig. Du får aldrig den tæthed og omsorg ud af din partner, psykopaten, men bliver stadig mere bundet af hans kontrol.

 

Det er vigtigt at du tager det

meget roligt, ingen hurtige

impulshandlinger,

før du har lavet en slagplan.

 

Chock.

Hvis du forståeligt nok er chokeret over at opdage, at han har psykopatiske træk, som du ikke kan leve med, skal du alligevel tage det med ro, og se på de ændringer der er overgået dig før og efter du traf ham. Det handler om få et overblik over skaderne, så vil du have lettere ved at fastholde en plan. 

 

Ressourcer

Er du nede psykisk, tilrådes det at tale med en psykolog/ økonom/jurist, da dine følelser helt sikkert spiller forstyrrende ind. Opstår der tvivl hos dig, må du have objektive råd, ikke veninderåd. I praksis er det langtfra let at få alt dette på plads.

Det som kan spille forstyrende er, som sagt dine meget stærke følelser for ham. De kan via samtaler ændre sig relativt hurtigt. Du har været meget igennem, og har i tilgift udviklet dig personligt, så du ser tingene på en anden og klarere måde. Det er denne modenhed samt indsigt, som fornuften skal bruge, for at argumentere dine følelser ned.

 

Der er hjælp at tale med personer, som kan forstå din situation og din angst, og som også kan komme ind på nogle gode råd. Rådgiveren skal naturligvis have erfaring omkring psykopater og deres handlinger. Din psykologen bør være engageret og initiativrig.

Ansvaret.

Det er stadigvæk kun dig selv, som har ansvaret for dit liv, og du har ansvaret for at få enderne til at nå sammen. Du kan synes at det er synd for dig, hvilket er en naturlig følelse, men hold den følelse nede, da selvmedlidenhed på sigt gør dig handlingslammet, da du søger at fralægge dig ansvaret, når du søger rådgivning.

 

Det værste du kan gøre, er at anklage ham for det, du tror han er.

For at du selv skal kunne tackle situationen, kræves det, at du tager en beslutning om du vil blive i forholdet eller forlade det. Mellemveje eksisterer ikke i praksis. Det kan sjældent nytte, at bringe spørgsmålet op hos psykopaten, som du sikkert har gjort adskillige gange før, du får intet ud af det andet end en udsættelse.

 

En forudsætning for at handle

er, at du har din økonomi i orden til at klare dig selv, samt at du har psykiske ressourcer til at gennemføre din beslutning. Du kan regne med en storm af bebrejdelser og chikane. Hvis du er usikker, må du søge en psykolog.

 

Det er derfor du nøje må bedømme hele din situation i ro og mag, også f.eks. dit forhold til dine eventuelle børn og venner, samt din økonomiske situation, hvis du vil forlade ham. Der er mange vidt forskellige opgaver som ligger foran dig, når du forlader ham. Du bør tage noter omkring hele forløbet også praktiske gøremål. Optegnelserne er nyttige, når du har samtaler med en psykolog.

 

At forstå en psykopat er umuligt,

da det er som at betræde

en helt anden og

uforståelig verden.

 

Du søger psykopatens forståelse

Det er normalt, at du vil søge at få hans forståelse samt at du også gerne vil forstå ham. Du får yderst sjældent hans forståelse, og du får slet ikke viden om, hvad han tænker og hvorfor han handler, som han gør.

Ved møder med dig om situationen

Han kan simulere angerfuld, græde, bede om en ny chance, men husk på, at han er en eminent skuespiller. Du vil aldrig være i stand til virkelig at forstå ham. Det er derfor bedre at bruge dit nyvundne overblik, så du har det bedst mulige udgangspunkt for dine kommende handlinger. Det er vurderingen af hans adfærd over tid, som er det afgørende.

 

Her er nogle handlingsmuligheder, når du har været igennem dine overvejelser.

 

1) Du kunne overveje at forsvinde fra forholdet ,

2) Du kunne overveje at hjælpe ham, fordi du forsat er besat af ham

3) Du kunne overveje at hjælpe ham, fordi du har medidenhed med ham.

4) Du kan også handle på en blanding af de ovenstående eksempler.

 

Selvmedlidenhed.

Falder du i selvmedlidenhedens net eller pleaser han igen, kaldes din handling en flugt. Det er negativt og vigtigt at holde dig fra. Det er handlinger, som giver en øjeblikkelig lettelse og ro, men som ikke bringer dig noget godt på sigt.

 

Tal med en

som forstår dig.

 

Det kommer an på dine egne erfaringer.

Det er et realistisk skøn, bygget på viden om psykopater (et kognitivt skøn) du har brug for, sammenholddt med dine egne erfaringer med ham. Kun det kan forhindre dig i at handle alt for følelsesbetonet.

Det kan tilrådes at holde sig stramt til fornuften.

 

Det er klart en smuk tanke, at frelse ham, men hvis du har forhåbninger om, at du får nærhed fra psykopaten, er det så godt som umuligt, selvom psykopaten (han/ hun) skulle love det. Du har nok som andre brug for et tæt og meningsfuldt forhold til en voksen person, som du vel at mærke kan stole på, som er interesseret i hvordan du har det. Det har psykopaten ikke.

 

Har han det dårligt.?

Af og til har du nok følt, at han har det skidt, selv om han er god til at skjule det, da han mener det er en svaghed. Han benytter alle midler for at skjule sin tilstand. Han kan dog bevidst søge at profitere med at han har det dårligt, for at kunne tiltrække og fastholde dig.

Du kan være i tvivl om han handler udfra egne indestængte følelser, spontane følelser eller om det er ren snu beregning. Det kan dog være en kombination af alle dele. En psykolog kan sammen med dig vurdere udfra hans handlinger, om han er psykopat. Men det vigtigste for dig er, at du på den baggrund kan få styrket din formodning om, at du må ud af forholdet.

 

Fysisk og

mental

vold

 

Han kan udføre fysisk og psykisk terror mod dem eller dig. Handlingerne virker ofte som ventiler for psykopaten. Han gør det, for at kunne at kompensere for sine kraftige indre spændinger. De voldelige eller mentale eksplosioner kan forekomme med faste mellemrum.

 

Handlingerne

nedsætter

spændingen.

Årsagerne til spændingerne kan være forskellig. F.eks. kan han ofte mangle en finregulering af hans egen kontrol, så han går i panik. Er der åbenlyst fare for at psykopaten taber magten, vil han gå hårdt imod de personer, som udgør en sikkerhedsrisiko for hans kontrol. Hvis denne indflydelse går ham af hænde, vil han som nævnt reagere promte, styret af en angst, som han ikke altid kan kontrollere. Hans magtposition ændres, hvis hun forsvinder fra ham.

 

Skuespil

Han kan gøre forskellige ting for at rette op på forholdet. Han har mange farver. Han kan bryde ud i tårer og han kan trygle, og love guld og grønne skove, da han ønsker at opnå kontrol igen. Lykkes det ikke, vil han normalt anvende alle midler incl vold., uden nogen form for begrænsning, for at få kontrol igen.

 

Han kan slæbe dig til retten. Han kan prøve at udsuge dig økonomisk, og binde hende. Han kan ligeledes hævne sig på personer, som ikke går ind for ham, eller forsøger at stoppe hans fremfærd, af blot irritation.

Han kan bruge børnene som våben imod dig, og gør det ofte, under dække af at han elsker sine børn, og kan mene, at de skal frelses fra din negative indflydelse..

Hvis du får et barn med psykopaten, gælder der særlige forhold, som du kan læse om Forholdet HER.

 

Som sagt er han en eminente skuespiller, og det er vanskeligt at finde ud af, om han spiller et spil eller mener det alvorligt, i hvert fald i begyndelsen. I nogle situationer, kan det ske, at han ind i mellem taber den dynamik, som han flittigt benytter. Han kan da have svært ved at opretholde sin optimistiske og dynamiske skuespil om at være den venlige, altid givende fantastiske mand, som han elsker at give sig ud for at være,i hvertfald udadtil. I de situationer, hvor han taber kontrollen, kan "psykopaten" vise sig igennem de rå og yderliggående handlinger. Det er derfor du er konstant er utryg og bange for ham.

 

Den sorte box

Hvilke processer der foregår inden i ham, kan vi kun gisne om, men erfaringer og udtalelser fra ofre, samt  hans adfærd kan give os en fornemmelse af, hvad der er foregået hos psykopaten. Indenfor psykologien tales der om en sort box, hvor man kun kender imput og output. Processerne i selve boksen er ubekendt, men output kan vurderes. Omsat betyder det, at du kan vurdere hans gentagne handlinger, som tilsammen giver et billede af, hvad der foregår inden i ham.

 

Resume

Hvis du har gode eksempler omkring sårende og skadelig adfærd, og føler du, at du har gjort det, du med rimelighed kan gøre for at få ham i tale, og han forsætter med sin adfærd, bør du stoppe.

Føler du dig stadig utryg ved ham og mangler kærlighed og omsorg, bør du stoppe.

 

Hvis du stadig ønsker at "redde" ham bør du droppe alle tanker om at frelse ham, da han ikke elsker dig, bør du stoppe.

Hvis det teoretisk kunne lade sig gøre via behandling at frelse ham, kan du ikke gøre det, da du ikke er i positionen til det, fordi du da har to kasketter på, dvs. du er hildet.

 

 

Til register/home