Psyke.dk  En database om psykologiske udfordringer  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOME/ARTIKLER      SPØRGSMÅL       PROFIL       LINKS

 
Psykopatens symptomer,
Nogle vigtige symptomer.
 
 
Forfattet af psykolog Henrik Krarup
revideret den 10.dec.2014
 

Listen er ikke fuldstændig, psyke.dk tager forbehold, da individuelle forhold af psykisk art ikke er medtaget. Hvis 5-7 af dem opfyldes og der er tale om dybe og kontinuerlige handlinger over længere tid, er der tale om psykopatiske stærke træ. Handlingerne skal være hyppige og have stor dybde, for at man kan kalde vedkommende en psykopat.

 

De bagvedliggende alvorlige psykiske reaktioner som offeret oplever er ikke medtaget, ejheller hvordan disse skal imødegås. Men ring og spørg om det.

 

1.  Uansvarlig. Han er uansvarlig og betaler f.eks. sjældent gæld. Han kan ignorerer sociale normer og regler, så længe det ikke skader hans omdømme.

 

2.  Svindel.Han begår ofte svindel og røveri, mishandling, incest, voldtægt o.l. eller er ligeglad med de farer, som f.eks. er forbundet med f.eks. spritkørsel.

 

3. Lyver. Han er ikke til at stole på. Han kan opbygge et netværk af løgne. Han lyver for at opnå øjeblikkelige fordele.

 

4.  Kontakt. Han har let ved at skabe overfladiske kontakt. Han har dog svært ved at opretholde langvarige forhold til andre, taget i bred betydning. Da han søger ekstrem kontrol, søger han næsten krampagtigt at fastholde forbindelser.

 

5.  Gestikulerer meget og kan have et intenst blik. Han går efter sine mål med fuld energi. Dette kan imponere. Dette kan   virker effektivt og stærkt. Mange både mænd og kvinder falder for hans engagement og aktivitet

 

6.  Kritik. Han kan ikke tåle kritik - Han kan ikke tåle at møde modstand. Han kan være det blideste og venligste det ene øjeblik, for i det næste at vende på en underkop og fare op over en bagatel, råbe hysterisk, true eller gå til fysisk vold.

 

7.  Styrer vha. skyldfølelse. Han er mester til, i denne aggressive fase, at finde de svageste punkter hos modparten og følelsesmæssigt presse modparten. Han er således mester i at give andre skylden for fejlslagne handlinger.

 

8.  Charmerende. Han kan være vildt charmerende og ikke vide al det gode han vil gøre. Når skuespillet er ovre, i købet af få timer, går han tilbage til sit gamle jeg. Hvis han ikke får sin vilje bliver han krævende og ondskabsfuld. Lige så god han er til at være sød, ligeså eminent er han, når han er ond.

 

8.  Iskold og beregnende. Han kan metodisk nedbryde modpartens selvfølelse på en følelseskold og sadistisk måde. Hans handlinger er sjældent blot et uheld. Han manipulerer med det klare forsæt at skaffe sig kontrol. "isoler og kontroller"

 

9.  Skyder altid skylden på andre. Han mener altid, at hvis noget går galt, er det de andres skyld. Han bortforklarer alt. Han mener at han er uskyldig- hvis han er indblandet, er han offer for andres intriger, og han kan føle sig rasende forurettet, og det kan udvikle sig til at han handler med at true og være voldlig.

 

10. Terapi. Psykopaten er vanskelig at nå terapeutisk, da han ikke kan vedkende sig nogle fejl, som han skal korrigere.

 

11. Meget egocentrisk. Han er meget selvoptaget og kan praktisk taget ikke lytte til andre, medmindre det tjener til opfyldelse af egne formål.

 

 Home

 

Hvis du har fundet mange ting som stemmer overens med dine erfaringer, er der chance for, at han har psykopatiske træk. Der skal være mange symptomer, som har været til stede i lang tid samtidig med at de har været kraftige. Mange symptomer viser sig kun med mellemrum. Det hele falder med, hvordan du har det med personen, som du har besluttet dig at se nærmere på. 

 

Nb. tag det roligt, og vurder om han har de træk. Det er ikke fair at dømme en person som psykopat.

 

        Læs artikel om "hvorfor" psykopaten bliver psykopat.

      Joans brev: Hvor hun oplever en psykopat


 Hvordan jeg kan slippe af med en psykopat 

 

 

       home
.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bb