1.1 Elsker psykopaten dig

                                                                                                                    


     Elsker psykopaten dig?


Forudsætning for et samvær er, en gensidighed kærlighed. Forudsætningen for dit forholdet til psykopaten er, at han elser dig.


Artikel 1.1.


Psykolog Henrik Carsten Krarup

Revideret den 10 april 2021


“ Giver han dig et normalt modspil ?”


Du tror, at han tænker som dig.

Problemet med at psykopaten elsker dig, er, at du antager, at psykopaten har de samme følelser for dig, som du har for ham.


Spørgsmålet om han elsker dig,

Det er sjældent at dette spørgsmål kommer frem, da det regnes for givet. Det er ikke desto mindre det, som holder forholdet til ham sammen. Om forholdet er godt, kan vurderes på den gensidige adfærd. Hele dit engagement og din følelsesliv overfor ham, har givet dig et næsten klippefast håb, som binder dig tæt til ham.


Troen på ham binder dig, da du mangler alternativer til den drøm, som du følte han var i begyndelsen af Jeres forhold. Derudover vil du også bindes ved tanker omkring eventuelle børns opvækst og trygge livsvilkår.  


Du søger kærlighed og omsorg.

Kærlighed og omsorg er en forudsætning for forholdet. Når det handler om forholdet til en  psykopat, er du mere afhængig følelsesmæssigt. Ofret synes mere hjælpeløs og afhængig af "den frelsende person", og har derfor en særlig stærk tro på, at han er til for hende. Psykopatens høje troværdighed gør, at hans ord om evig kærlighed bliver troet. Ve den som fortæller at han er en løgner svindler etc. Disse onde tunger går i begyndelsen af forholdet helt hen over hovedet på ofret.


Dine grænser overtrædes.

Når han senere groft har overtrådt dine grænser og har behandlet dig nedladende, får du at vide, at det er din egen skyld, at forholdet er sådan. Det er en hjælp til dig fra hans side, at han søger at vække dig ved nogle grænseoverskridende handlinger. Han siger at han elsker dig og kæmper en kamp for at du skal have det godt. Han kan hidse sig op overfor dig når han forsøger at forklare dig, at han gør det korrekte og at du skal udvise større omsorg for ham og huset etc.


Du undrer dig i begyndelsen over hans handlinger, og frygter ham, da du ikke ved hvad han kan finde på. Han kan være voldelig han kan true, men han anvender altid en underliggende mental vold, da han sjældent kommunikerer godt med dig.


Mangler selvtillid.

Din mangler efterhånden tillid til, at udføre ting rigtigtigt. Du spørger ham om hvad der er rigtigt, så han bliver glad for at hjælpe dig, i stedet for at få skyldfølelse ved at få evige bebrejdelser på, at du gør alting galt. Uselvstændige personer er lette at styre. Men hagen ved det er, at du bliver stadig mere uselvstændig, og dit selvværd falder endnu mere, end den var inden du lærte ham at kende.


Er der noget galt med manden.

Han skal handle mange gange og grove gange, inden du funderer over, om der ikke er noget galt med manden. Du vil så tænke på, at det må være hårdt for ham med den baggrund, (som du næppe kender) Det kan måske forklare hans alvorlige mangler.  Efterhånden speulerer du på om han er nacissit eller psykopat. Men indtil viderer accepterer du ham, da du næppe har andre muligheder.


Forbedringen udebliver.

Som et led i at få et tåleligt forhold til ham, forsøger du at tale med ham om det som trykker dig. Når du taler med ham, kan han enten ikke se problemerne, eller bortforklarer dem. Han kan også vende det hele på hovedet  og angribe dig. Han kan aftale med dig, evt. skriftligt, men det er sjældent at aftalen overholdes.


Hvis han skønner, at han er gået for langt, kan han blive bange for at du forlader ham. I sådanne tilfælde vil han dreje 180 grader og gå ind på at ændre adfærd og love bod og bedring. Men forbedringen virker i 1-3 dage så falder altting tilbage som det var før. Dette viser at han ikke vil lære noget,og at hans ydmyghed var påtaget, da han vil bestemme.


Efter hver konfrontation er han et kort øjeblik sød og forstående. Han siger og handler meget overbevisende, så du fatter igen håb om at han vil blive den, som du traf engang.


Konfrontationerne forsætter.

Sådan kan det gå frem og tilbage i lang tid, med mistro og nyt håb for kvinden. De uudholdelige konfrontationer og forligene kommer og går, men selvom det kan opfattes som en livsstil, tærer det stærkt på dig og din familie. Du bliver efterhånden god til at bedømme hans angreb, og kan udfra denne vurdering få en vis form for ro, da du kender det helei forvejen.


Dit forsvar er pleasing og/sløvhed

Din standart er sunket så meget, at selv grove uforskammetheder ikke bider på dig som førhen. Du har mange gange brugt nogle tillærte kneb i din væremåde overfor ham, hvor du pleaser og tilpasser dig hans luner, og undlader stort set at komme med dine egne meninger.


Et personligt problem kan fremkomme, hvis du ikke i længere tid har fået dækket dit personlige intime behov. I lange perioder har du negliseret dine behov og blot søgt at overleve.


Tvivlen vokser sig stærk.

Når din tvivl om hans troskab og kærlighed til tider er blevet så stærk, at du ikke kan ignorere den, tvinges du til at handle. Du ved, at der må være nogle årsager, du ikke kender til, men hvis du kendte disse årsager, vil det alligevel være svært at handle.


Forudsætning for at handle er viden.

Starten på en handling er, at du har en objektiv (helikopter) erkendelse af, hvad der foregår og kende egen situation i dette spil. For at få viden, uden at blande følelser ind i denne viden, må du kende ham og observere ham.


Tidspunktet for handling

At komme til det punkt, hvor du aktivt observerer ham, komme man normalt først, når du ikke kan klare presset mere og at du billedlig talt befinder dig i en krog. Det faktum, at du adskillige gange har forsøgt at tale med ham om problemer og eventuelt har været til parterapi uden positivt resultat, har gjort, at du er ved at tabe modet.


Du bliver mere kritisk

Det vil i princippet slå skår i din tro på, at du har hele skylden for jeres forhold og alt andet, som er gået galt. Du vil også undre dig over, at du efterhånden ikke reagerer, når du også får skylden for de fejltagelser som han har gjort, selvom han vil fremhæve, at du eller andre har presset ham til at handle.


Angst for at bryde forholdet.

Du er efterhånden stadig mere undrende og kritisk overfor ham, selvom du tvinger dig til at holde lav profil, på grund af hans mulige anklager eller vold. Tanke om, der var noget galt med ham psykisk, vil komme stadig oftere.

Da du inderst inde ikke ønsker at afbryde forholdet, pga. kærligheden til ham, kan det være svært psykisk for dig at observere ham. Hvis du gør det skjult, vil dine erfaringer og være til nytte under en samtaler hos en psykolog.


Observation.

For at styrke din mistanke om, at din psykopat ikke elskede dig, må du vurdere psykopatens opførsel. 

Du har af egen interesse måtte acceptere grænseoverskridende opførsel og psykisk terror, fordi du ønsker, at han i fremtiden ville kunne støtte dig. Dengang da I mødte hinanden, forstod han dig fuldt ud og sagde, at han altid vil være der for dig. Du blev dengang nærmest væltet omkuld af hans stærke personlighed og dynamik.


Din forelskelse udnyttes.

Dengang du mødte ham, oplevede du det hele som en kærlighedens orkan, hvor du ikke fik ben til jorden, og var villig til at sige ja til næsten alting, som han foreslog. Beslutninger om et varigt forhold og en hurtig-flytte-sammen blev taget alt for hurtigt, næsten inden du kunne se hvad der skete, da kærligheden gør blind.


Der er naturligt da du var dybt forelsket, nærmest besat af ham. Det er i dette tidsrum, psykopaten starter med at udnytte dig helt koldblodigt. Det er muligt, at han har været påvirket over sin egen styrke og spillet med på din forelskelse. Han kan se ud som om han er forelsket, da han er en eminent skuespiller. Han kan også nyde sin egen styrke i forelskelsesfasen, da han ved, hvordan han skal behandle kvinder, han kender dine behov og hvad du ønsker at høre ham sige. 


Dynamisk målrettethed.

Det forekommer tit, at psykopaten en eller to uger henne i bekendskabet foreslår, at han vil bo hos dig, hvor du ofte bliver den mest ydende. Han kan også lide at have gratis kost og logi, og der skal pres på, for at få ham til at deltage i husførelsen og indkøb.


Han er god til at få dig til at give ham lån.

Lånene bliver sjældent betalt trods aftale. Han er god til at trække bealingen ud, ved at fortælle rørende historier. Typisk for hans transaktioner er, at det kun gavner ham og hans egen økonomi. Når han er presset økomomisk går ikke af vejen for direkte at stjæle penge eller lave dokumentfalsk. Han kan gå ind for at dele en konfirmation, men vil eller kan ikke betale, ikke destominde giver han store gaver. 


Du var viljestærk 

Før du mødte ham var du en viljestærk og meget selvstændig pige, når du ser tilbage på dig selv og din aktivitet. Et stykke ind i forholdet kan du konstatere, at du kun er skyggen af dig selv mht. vilje og selvstændighed. Du skal næste spørge ham om alting.


Du er usikker, fordi han vil blande sig i alle dine dispositioner, og han vil mene, at han altid har de rigtige ideer og måder at gøre ting på. Derfor vil du være tilbageholdende mht at gøre mange ting selv, uden at spørge, da du ikke ønsker hans vanvittige vrede og eventuelle vold.

Da det kun er hans ideer som dur, naturligvis uden modsigelse.


Du tror, at han tænker som dig.

Problemet med at psykopaten elsker dig, er, at du antager, at psykopaten har de samme følelser for dig, som du har for ham. Psykopaten har intet imod at såre dine følelser, og han viser ikke respekt for dig, hvilket ses af hans handlinger. Du ønsker modspil, det gør han ikke, han vil blot have at du skal gøre, hvad han siger. Du vil til stadighed søge en følelse af anerkendelse og kærlighed fra ham, og er desværre tilfreds med næsten ingen tilbagemelding fra psykopaten.


Du er et objekt for ham, intet andet.

Det er ham, som ønsker at bestemmer alt også vedrørende dig og hvad du foretager dig, hvem du henvender dig til og hvilke veninder du må besøge og hvorlænge. Han ønsker også at høre, hvad i talte om. Han ønsker ikke at give dig frihed til at besøge venner, men på den anden side ønsker han, at du rapporterer hvad I snakkede om.

Der tages således ikke nogen hensyn til dine personlige ønsker, hvilket viser, at du blot er et  objekt for ham, og ikke det kæreste mennesker i hans liv. Dvs. det er ikke personen dig, som han søger, men et objekt, som kan tjene ham.


Han elsker dig ikke.

Har du været for tæt på en psykopat, vil du opleve en voldsom trang til at give kærlighed og især give omsorg. Du modtager midlertidig kun omsorg, som fejlfortolker som kærlighed. Du blive derfor hurtigt afhængig af ham, fordi han er ganske anderledes, og fordi han tager imod din kærlighed.


Misbruget.

Du vil opdage, at du som nævnt bliver afhængig af ham, på et niveau som overgår normale parforhold. Psykopaten bliver så afhængig af dig og eventuelle familie, at han vil kæmpe for a t bibeholde kontrolle. Han sætter stor pris på at vise dig og eller familien frem og prale med dem, og hermed fortælle omgivelserne, at han klarer sig godt i livet.


Skader udi fremtiden

Det værste er næsten, at du langsom taber det meste af den identitet og selvværd, du havde inden mødet. Du taber over tid din gamle stolthed og aktivitet samt dit tidligere initiativ, fordi han med megen overbevisning fortæller dig, at du er en nitte, og at du gør alting galt og at du er skyld i at jeres forhold går skævt.


Økonomi skal være ok for at rejse væk.

Der sker erfaringsmæssigt intet, før du føler dig tvunget til det og derefter går hårdt mod ham, men det slider også på dig, da du ikke har dit gamle gå på mod.

Slut.