8.0 psykopatens symptomer

Psykopatens generelle symptomerArtikel 8


Revideret den 28. marts 2023

af psykolog Henrik Carsten Krarup


Forord.

Det er klart uheldigt og negativt, hvis du går forelsket ind i et forhold med en psykopat. At være i et almindeligt fast forhold indeholder også mange problemer hvor parternes tolerence og gensidige kærlighed kan give en forsættelse.


Det er sjældent, at det samme er tilfældet i et forhold til en psykopat, da der hverken er kærlighed fra psykopatens side, kun egoisme, og intet samarbejde fra hans side. Han ønsker primært at fastholde forholdet udfra egne betingelser. Psykopaten kan nævne, at han gerne vil høre på dig og kan nævne, at uden samarbejde kan der ikke ske noget. Det er ikke hans sande natur, som er at bestemme alt og at win win forhold slet ikke eksisterer for ham.


Advarselsklokker.

Du møder ham og bliver betaget, hvorfor den sunde fornuft og eventuelle advarselsklokker vil ringe forgæves. Det hele er en romantisk understøttet følelse af bruse glæde, at blive forstået og at verden er vidunderlig. Men når du har oplevet særlige eller grænseoverskridende situationer, og det hele ikke er så vidunderligt, bliver der måske plads til at undres over ham og  hans liv og adfærd. Da lidt afstand, og snak sammen med veninde, som du åbent deler dine oplevelser med. er en god sikring mod at undgå psykopater, eller få ham klassificeret som en person, som er for speciel og uvederhæftig.


Måske total afhængighed ?

En passende grad af sund fornuft er nødvendig. Store urovæggende fejl eller adfærd bør opdages, til trods for en altoverskyggende befrielse og forelskelse. Her må du søge bistand, hvis noget undrer dig dybt. Alternativet er at du er i en tilstand af total afhængighed, så intet kan undre dig. 


Værktøj:

Hvor grænseoverskridende handlemåder gentages, bør de skrives ned, så du ikke undervurderer det som du har oplevet. En snak med venner og veninder eller psykolog omkring hvad normalen er kan være yderst nyttigt.


Deler med psykopaten: Beroligelse

Hvis du undrer dig, tøv ikke med at spørge ind til problemet, selvom det kan fjerne en romantisk stemning. Det kan af psykopaten opfattes som mistillid, men i praktis, vil han give dig en forklaring, som giver dig ro, og han har klaret din mistillid.


Deler med veninde eller psykolog: Urovæggende nyheder

At vende selv små uoverensstemmelser eller ønsker overfor psykopaten, virker stabilisterende på parforholdet samt eventuelle børn. Hvis du vender din undren og eventuelle spørgsmål med en psykolog eller en god veninde, hvis hun endnu ikke er jeget væk af psykopaten, vil du kunne se, at selv små mærkværdigheder kan tolkes, sammen med andre mærkværdigheder, som en farlig tendens, hvor man kan ane den fremtidige udvikling.


Fred og ro

til opbygning af forholdet, findes kun, hvis hver part kender den andens ønsker og handlinger. Tavshed styrker mistillid, som over tid kan udvikle sig. Ethvert menneske skal have sit eget territorium, hvor den anden part ikke må blande sig. Dette skal aftales i hvert enkelt tilfælde.


At spørge om at flytte sammen eller/og låne penge sker typisk for kort tid efter det første møde. 

Psykopaten kan sjældent vente, hvis han får en chance for at bo billigt eller score penge og udnytte dig, f.eks. ved meget hurtigt at indsmigre sig om at bo hos dig eller at spise hos dig. Offeret vil undre sig, men bliver meget smigret ved forslagene. Det ligger ikke ligefor, at han vil betale.


Han/hun opfører sig selvfølgelig på mange måder som en ganske almindelig forelsket mand eller kvinde. Men når psykopaten er "indenfor" er forelskelse og kærligheden forsvundet og tilbage er et beregnende uhyre, hvis eneste mål er at kontrollere og udnytte dig med alle midler, som f.eks vold og løgne.


Psykopaten kan fastholde dig i en blanding skyldpålæggelse, løfter om en gylden fremtid, og trusler om vold eller isolation. Du er let at kontrollere, da han kan true med økonomiske sanktioner, eller han talger dine børn som gidsler. Alle disse ting binder dig til ham.


Mange gange føler du, at han har en stor troværdighed, så du i din svage situation lytter til ham og udfører hans vilje. Dissse nævnte ting kommer kun frem i inderkredsen.

I hans vennelag er psykopaten altid sød og dynamisk og meget flexibel.

Manglende ansvar viser sig ikke ved hans venner, men hjemme hos ham selv og i forretningsanliggender.


Gl. venner.

Psykopater har ingen tætte gamle venner. Der kan dog være en, som sjældet kontaktes. Hvis psykopaten kun har selsskabsvennerne, er det endnu et tegn på, at der er noget galt. 

Hvorfor opdager du det ikke?

Husk på, at forelskelse gør blind, hvilket gør dig svag følelsesmæssigt, hvilket udnyttes af ham. En anden ting er, at du har en stærk trang til at VILLE ham/hende, da du ønsker et stabilt forhold med omsorg og kærlighed, og du frygter, at denne nuværende forhindelse viser sig at være en fiasko.

Flytte sammen. Bolig, økonomi

Psykopater foreslår meget hurtigt efter den første date, at bo sammen med dig. De gode argumenter kan være økomimisk begrundet (husleje- mad- transport) i kombination med at der vil være mere tid til at lære hinanden bedre at kende osv.

Det vil være passende at flytte sammen efter 1 år eller mere, og at den tilflyttende fremlejer boligen, så den kan bruges, hvis forholdet ændres.


Vurderingstiden.

Denne tid på 1. års tid, bør omfatte vurderinger af sund fornuft, uden for megen følelser. God ide at skrive punkterne ned.


Det du bør fokusere på er,

1) om hans/hendes følelser er ægte,(ses igennem adfærden) ikke af udtalelser. Men mange "jeg elsker dig" samt høj troværdighed kan godt give det indtryk, at han (psykopaten) virkelig elsker mig. 


2) at handlinger er indenfor normen for alm. adfærd, hvor der ikke blokeres, hvor man er nærværende, hvor man kan se ting fra modpartens synsvinkel.

Tal med dine venner eller en psykolog om, hvad normalen er.

Er der noget grænseoverskridende, så forsøg at komme igennem til ham via en win win aftale. 


Afbryd forholdet: (en psykopat vil aldrig acceptere win win)

Er det umuligt at komme igennem  f.eks. ved at der kommer afvisning eller manglende samarbejde om parforholdet og intime forhold, bør du alvorligt overveje et partnerskab med ham/hende, da modparten klart ønsker at manipulere og kontrollere dig.


De grimme symptomer

er for svære at fordøje for en forelsket person, som mener at han er prinsen på den hvide hest. Det ødelægger dine håb om tryghed og kærlighed.

Der er store følelsesmæssige problemer forbundet med at læse disse ufattelige rå adfærdsformer, fordi du synes, at sådan kan man da ikke opføre sig. Han har nok haft en slem barndom, men det ændrer ikke din virkelighed.


Jeg elsker denne mand og er måske også forelsket i ham og jeg ser kun det gode. Der er dog altid nogle skyggesider, som er beklagelige. Jeg erkender, at jeg er kraftigt engageret i ham og den tryghed som han kan give mig. Men jeg må nødvendigvis bibeholde en vis sund skepsis, og ikke underkaste mig.ikke underkaste mig helt. 


Forelskelse gør altid blind, og i den situation vil en psykopat udnytte dig bl.a, økonomisk, og han vil f.eks. også foreslå, at jeg kan lære ham bedre at kende, hvis han opsiger sin bolig og flytter ind hos mig.


Barn med en psykopat.

Det er mange psykopater som profiterer økonomisk på denne måde. Ligeledes ønsker de at stifte familie. De siger, at de eksker børn, og vil meget gerne selv have nogle. Læs artiklen om psykopaten og børn. Hvor du kan læse de skæbnesvangre forbindelser du etablerer, hvis du får et barn med en psykopat. Pigen tvinges til at have forbindelse med psykopaten mindst i de næste 20 år.


Lån

Lån til store yderst troværdige projekter forekommer, men det viser sig ofte, at han/hun bruger pengene til andet, du får dem aldrig igen. Du bliver udnyttet, da du ikke tør andet, da du er bange for hans reaktioner, blik eller vold, eller bange for at det skal gå ud over eventueller børn.

Men som nyforelsket er, du dybt afhængig af ham/hende, og er meget bange for at  miste ham/hende


Du tæppebombes

med hvor højt han/hun elsker dig, og at han/hun vil beskytte dig? men alligevel kan han/hun vise sin "kærlighed" ved at lyve for dig, snyde dig og udføre fysiks og psykisk vold.


Fornuften

Fornuften kan indfinde sig, når og hvis du opdager du, at han uendeligt langsomt, med gode argumenter er ved at isolere dig fra venner og familie. Det kommer som et chock og du vil erfare at du har svært ved at vende tilbage til dine venner og søge støtte hos dem. Det bliver aktuelt, når du har erfaret, at han ikke elsker dig, men modsat ønsker at kontrollere dig. Du ønsker da at komme væk. 


     Psykopatens Symptomer


1. Empati. Psykopaten tænker kun på sig selv, og kan reelt ikke forstå hvad andre mennesker føler. De kompenserer denne manglende medfølelse (empati) ved hjælp af magt og kontrol, men han siger at han elsker dig, og du tror ham!


2. Psykopaten foragter de syge. Dette kan chokere den syge, at der ikke er den medfølelse og hjælp fra psykopatens side, men nærmere afsky.


3. Psykopaten nedgør dig hele tiden, og straffe dig med psykisk vold eller fysisk vold, fordi han kan, det giver magt. Også hvis du er barn.


3.1 Skyld giver psykopaten kontrol.

Psykopaten beskylder dig for alting. Du bliver angst og skamfuld.

Psykopaten føler stor velvære ved at beskylde dig for at du gør alting galt.

Han føler sig magtfuld. Han føler ikke nogen form for skam, han er ligeglad med, hvad du føler og mener, blot du er i hans garn, så han kan udnytte dig.


4. Falsk empaty. Psykopaten er fantastisk til at spille medfølende (empatisk). Psykopaten spiller kun omsorgsfuld- så længe det kan betale sig for ham.

Han kan afsløres når han overspiller omsorgen (empatien)


5.  Psykopaten svindler og stjæler penge, selv indenfor familien. Han kan begå økonomisk kriminalitet uden blusel. Han ønsker meget hurtig at bo gratis hos dig. Han er ganske ligeglad med andres følelser og moralske normer. Han er skamløs.


6. Psykopaten lyver meget. Han er ikke til at stole på. Han kan opbygge et netværk af løgne. Han kan slippe af med store løgne, da han er meget troværdig, men det er stadig skuespil.


7. Psykopaten har let ved at skabe kontakt til andre mennesker. Men han har svært ved at vedligeholde denne kontakt. Han har derfor ingen gamle venner. Han optræder som en verdensmand udadtil, men som diktator overfor sin familie.


8. Psykoopaten har et koldt isnende skulende blik, når han er gal/voldelig


9. Psykopaten er meget målrettet. Han går efter sine mål med fuld og imponerende energi, som kan imponere andre end familien.Han er ofte veluddannet. 


10. Psykopaten tåler ingen kritik. Han kan ikke tåle at møde modstand. Han kan være det blideste og venligste det ene øjeblik, for i det næste øjeblik at fare op over en bagatel, råbe hysterisk, true eller gå til fysisk vold. Når han taktisk har brug for det, kan han være selvudslettende, grædende, og bedende.

 

10.1 Han vil ikke samarbejde, kun bestemme, men siger, at han gerne vil samarbejde. Han svarer generelt ikke på vigtige meddelelser, ignorerer rykkere, og reagerer ikke på f.eks. x konens forklaringer, men fremsætter ofte nye beskyldninger..


11. Mester i at læse sin modparts svagheder. Han kan presse modparten, så han tilsidst får sin vilje. Han er således mester i at give andre skylden for fejlslagne handlinger, han selv har begået. Det vil sige at han kan vende sagen 180 grader.


12. Forfører. Psykopaten kan, som ingen anden, sige de ting, som den anden ønsker at høre, men på en nemsom og god måde og på det rette tidspunkt. Modparten, kæresten, x konen bliver så godt som totalt afhængig af ham følelsesmæssigt.


13. Psykopaten er vildt charmerende, en indtagende person.  Han ved ikke alt det gode han vil gøre for en, for at opnå sine mål. Når skuespillet er ovre, og når han har nået sit mål, er han tilbage til sin gamle diktatoriske rolle få timer efter.


14. Psykopaten udvikler sig normalt til at være meget ond og hensynsløs. Man tror det er løgn. Du skal derfor ikke sige ja eller acceptere det han siger, før alt er undersøgt.

 

15. Tomme truslerPsykopaten nyder at komme med tomme trusler, at true med f.eks.retssager, fysisk vold mm. Det han truer med går sjældent i opfyldelse. Retssager, og andres udsagn er noget han han kan finde på. Mange tror alligevel på hans udsagn, fordi de bliver fremført med stor troværdighed.

Lover evig kærlighed, i kombination med søde ord og gaver, og partneren tror ham, ofte fordi de vil tro ham.


16. Iskold. Psykopaten er inderst inde Iskold og beregnende. Han er inderst inde sadistisk og søger metodisk ødelægge modpartens dømmekraft.

Han er stædig og har en utrolig udholdenhed.

Det kan gå helt galt, hvis du undervurderer hans ihærdighedkeri. Han er næsten umulig at køre træt i sager, hvor andre ikke kan overse at føre sager, fordi de er for små eller for bekostlige.


Psykopaten er følelseskold. Han tænker ikke på hvor psykisk belastende eller økonomisk belastende dystre forudsigelser om retssager og ventetid tager på dem. Han har sin sag, som han vil vinde, uanset omkostningerne.


17. Psykopaten "isoler og kontrollerer". Han er god til at binde andre skræmmehistorier på ærmet, så de tror ham, således at de undlader at forfølge en sag. Han er god til at skræmme hendes venner væk eller lader hende ordne det, så de ikke kommer så tit, indtil forholdet dør ud. I disse tilfælde er hun hans forlængede arm. Denne politik er klog, så at hendes venner eller veninde ikke kan undres over ham og stille spørgsmål il hende eller han. Han eliminerer denne sikkerhedsriciko.

Det medfører i længde , at hun langsomt bliver mere og mere isoleret. Hun kan derfor ikke få et  overblik til at se sin situation fra andre sider. Hun lærer at stole på at psykopaten, som den eneste kilde, vennerne er borte.


18. Psykopaten skyder altid skylden på andre. Han mener altid, at hvis noget går galt, er det de andres skyld. Han bortforklarer eller benægter alt. Psykopaten mener, at han er altid er uskyldig, eller han påstår, at han er offer for andres usandheder, da han kan føle sig tvunget til at handle., fordi han tvinges.


19. Psykopaten går ikke til psykoterapi, da han siger, at han ikke har nogen fejl. Psykopaten kan derfor sjældent behandles, selvom mange ønsker at "frelse ham". Hun kan virke som et "stockholm syndrom", hvor ofrene til et bankkup støtter og hjælper forbryderne.


20. Psykopaten er super egocentrisk, men er god til at skjule det. Han er i topform, når han skal demonstrere sin empati i selsskaber, så ingen er i tvivl om at han er et godt menneske og vil strække sig langt for at hjælpe.


21. Regninger

Psykopaten betaler normalt sine regninger, da han ønsker at vise, at han er en normal god borger, men med løs gæld og andre forpligtelser søger han at smutte udenom. Han kan love at betale, men gør det sjældent, og finder udveje og lyver. Er der skriftlige gældsbeviser, kan han presset påstå, at det ikke er ham, som har skrevet under. At søge at undgå ansvar er typisk for ham.


22. Elsker at viser børn og kone frem.

Psykopaten elsker ikke sine børn eller kone, men kan godt viser dem frem, for at fortælle andre, at han er en fantastisk far og ægtemand, Det samme gælder hans bolig og han er meget følsom overfor at naboen har større bil eller dyrere bil end han han. Da hans selvværd er skrøbeligt, vil det styrke ham en stund, at vise sig fra sin allerbedste side, mere end andre gør. Hans børns uddannelse betyder meget for ham, barnet er blot et medie, et objekt, som han bruger til at fremhæve sig selv.


23, At have en psykopatisk far, og en veg moder vil altid skade barnet og indirekte moderen. Det er no go at han har kontakt med børnene. Børn har en solidaritet overfor moderen og faderen, og denne kommer på prøve. Han tager ikke hensyn til moderen og denne eventelle nye forbindelse, da han ser det som en selvføle at spørge om hvordan moderen har det, og hvordan hun klarer det derhjemme. Da han ikke føler nogen skam, vil han få mange oplysninger, som er ham uvedkommende. Oplysninger som han kan bruge for at få hende tilbage eller blot at skade hende f.eks. ved retsager. Børnene har svært ved at nægte deres far disse oplysninger, da det er faderen som spørger.  


Vurderingen.


Hvis væsentlige af punkter fra 1-24 opfyldes og der indenfor disse punkter er tale om dybe handlinger over længere tid, tyder noget på, at han kan betragtes som psykopat.

Vurderingen skal være så objektiv som muligt, derfor er noter kombineret med vidneudsagn eller skriftige adfærdsudsagn af stor værdi. Det kan lyde omstændeligt, og er det også. Har der været vold og fare for menneskeliv som har mulighed for at udløse fængselstraf, kan disse oplysninger gøre gavn.

Ellers ses praksis at være, at parterne går fra hinanden og forældremyndigheden bestemmes. Man undgår en blandinding af had følelser og fakta, da det er for usikkert bedømmelsesgrundlag.

Vurderingen kan gå ud på, at han er psykopat, hvis han har særlig stærk psykopatisk adfærd i 95% af tiden.

Vurderingen kan også gå ud på, at han har en psykopatisk adfærd 5% af tiden, men ellers har en normal adfærd. Så han er ikke psykopat. At gå fra ham må have andre årsager.


Man kan afbryder forholdet på grund af parternes dybe uoverensstemmelse. Man behøver ikke at anklage ham for psykopati. Han vil skældent indrømme det, men angribe dig ved at postulere, at du er en psykopat, Han kan derefter forfølge dig i årevis, hvis han har lyst.

-------------------

Så det du kan gøre er, at du via egne optegnelser og andres forklaringer og vidneudagn overbeviser dig selv om, at du intet kan gøre og at han ikke kan ændre sig over tid.