9C barn med en psykopat 2

                                                                                                                      

Barn med en psykopat-2

Nr. 9 C

Af Psykolog Henrik C. P. Krarup,

Redigeret d. 30 oktober 2016


Psykopaten benævnes som hankøn, selvom der er næsten lige så mange kvindelige psykopater.


At få et barn er en stor glædelig begivenhed. Men der kan være store problemer, særligt hvis du har fået barnet med en psykopat.


Bor du hos psykopaten, må du normalt acceptere ham. Hvis du er fraflyttet psykopaten, kommer du ud for næsten uoverkommelige problemer. Han vil tage dit

barn som gidsel i forhold til dig og din familie, for at bibeholde kontrollen over dig, som netop har forladt ham på grund af kontrollen og det der følger med.


Problemet er, at han har samkvemsret, som du naturligvis må acceptere, denne

ret kan udnyttes ekstremt af psykopaten til at forsætte og udbygge

kontrollen over dig, ikke primært barnet/børnene, præcis som han før har gjort. Du rejste fra ham i håbet om at få dit eget liv, og har ikke brug for forsat at være bundet.


Samkvemsretten fungerer billedlig talt som en stor port, hvor han har samkvemsret, og kan udnytte denne ret til på alle måder at skabe kontakt eller udvidde kontakten under dække af barnets tarv og at han er faderen.


Psykopaten udnytter denne ret til at blande sig urimeligt i barnets liv og livsvilkår, og går ikke af vejen for at tiltage sig større ret end loven tillader. Han kan eksempelvis intervenere i barnets tilværelse, når barnet bor hos moderen, og vil også gerne blande sig i hvem barnet bliver passet af, og hvem barnet skal se, og lege med.


Får han at vide, at han misbruger sin stilling, ignorerer han henstillingen, da han føler, at det er hans ret. Chikane og bagtalelser om fiktive omsorgssvigt hører under hans måde at tackle samværdsretten på. Skriftlige og mundtlige aftaler omkring barnet bliver som hovedregel ignoreret.


Barnet påvirkes af psykopaten. 

Forbindelsen til psykopaten vil skade barnet, da han ikke er empatisk indstillet, og kun benytter barnet som adgangsbillet for at komme til at kontrollere dig. Barnet ses ofte som spion, hvor faderen får alt at vide om dit liv og hvordan du opdrager barnet. Det er let, da barnet har stor loyalitet med begge forældre. Denne kontrol kan ødelægge barnets tilliden til moderen og andre, som moderen har forbindelse med. Det er en af grundene til, at psykopatens samvær med barnet kan overvåges. Barnet udsættes for mental omsorgssvigt.


At please psykopaten er en alvorlig fejl.

Der er en alvorlig fejlvurdering, hvis du tror, at imødekommenhed overfor psykopaten kan mildne forholdet mellem psykopaten barnet og dig selv, så psykopaten måske bliver mere empatisk overfor barnet. Empati eksisterer ikke her, selvom psykopaten er fremragende til at spille empatisk overfor andre. Han får ved pleasning større kontrol over dig, da pleasing opfattes som en svaghed.


Politi tilhold

Han vil blot opmundret forsætte med at kræve mere kontakt og kontrol over dig. Den grove adfærd ændes ikke, men hvis grov adfærd forekommer, må du søge polititilhold eller flytte til et sikkert sted. Hans opfindsomhed er uden grænser, han mener, at han er sat på jorden for at bestemme over dig. Han vil blot udnytte dig endnu mere, selvom han er fysisk væk fra dig, vil han herved få nye måder, hvorpå an kan chikanere dig. 


Rådgivning.

Al rådgivning om, hvordan du skal tackle psykopaten er individuel. Rådgivningen bygger følgelig på psykologens erfaringer indenfor det relativt snævre område, psykopater, sociopater. Psykologen indsamler via samtale flest mulige spørgsmål som går på psykopatens og misbrugtes baggrund. Men også psykopatens og misbrugtes reaktioner ved særlige lejligheder må i spil, da vurderingen om mulig vold er vigtig.


Tålmodighed og målrettethed.

For at få en afklaring af din situation, er det erfaringen, at du bør bestræbe dig på at indstille dit tankesæt, så du tænker lidt som en psykopat. Du får da en fornemmelse af, hvordan han prioriterer og ikke prioriterer. At nævne de ting han gør galt, fører sjældent til noget fornuftigt. At tackle ham er et spørgsmål om at fastholde dine mål og undgå, at du synes at det er synd for dig og især ham, da der kan være positive minder fra dengang du var sammen med ham.


Du kan ikke køre en psykopat træt.

Hvis du kæmper mod ham, og tror, at du efter nogen tid får kørt ham træt, tager du fejl. En psykopat er desværre næsten er umulig at udtrætte. Selvom du er bevidst om dette kan det blive en lang kamp og en psykologisk rådgivning kan være et klogt skridt. (se artiklen: Valg af rådgivning )


Konsekvens og styrke

At handle imod psykopaten kræver desuden konsekvens, styrke og en kontant, næsten juridiske pedandisk fremgangsmåde. Midlerne svarer lidt til de midler, som psykopaten benytter sig af. Selv om du ikke havde barn med ham, ville du være tvunget til at kæmpe hårdt, men med barn må du kæmpe endnu hårdere for ikke at blive underlagt ham igen.


Er det synd for ham,

at blive hårdt behandlet? nej. Vil du vide mere om det, læs her.

Du må for alt i verden ikke føle, at det er synd for ham, fordi han f.eks. er alene. Psykopater har normalt mange kvindelige bekendskaber, som blot skal i spil. Han han det ikke, er han eminent til at skabe nye kontakter.


Mål

Målene kan du finde, ved vurdere de dyrekøbte erfaringer du allerede har. Er du usikker på målet kan du vende dine planer og ønsker hos din psykolog. For at handle er det nødvendigt at lægge en kurs. Du bør have en kurs. 


Det psykopatiske prægede miljø

Det psykopatiske prægede miljø, som du har haft er nu væk, du bor et andet sted. Miljøet følger dig og du bliver mindet om det, hver gang barnet har samvær med psykopaten. Psykopatens indflydelse og miljø bliver først afsvækket, når du har fået en ven og en ny omgangskreds.


Skræmmebilleder.

Du kan liste hans dårlige adfærd og hans indirekte inflydelse på dig op, og benytte dem som skræmmebillede på, hvodan din fremtidige venner og ven IKKE skal være.


Du vil ofte udvikle en afstandstagen eller angst for at engagere dig i et nyt forhold. Det kan let udvikle sig til en direkte berøringsangst, som i den grad vil vanskeliggøre fremtidige kontakter med mennesker. 


Gem og læs dine noter.

Du burde læse nogle af dine noter, du har fra din tid hos psykopaten- så du får opfrisket, hvor ydderliggående han har været, og hvor egocentrisk og ligeglad han var med dine følelser og meninger. 


Nu kan du søge kontakt med gamle venner og holde fast i dem, på en seriøs måde, trods mulige inddirekte indsigelser fra psykopaten, inddirekte fordi han ikke er tilstede, men mentalt tilstede i dit sind.


Nyt bekendtskab, giver en sund afledning.

Du vil måske en gang i fremtiden få et ønske at træffe en mand, som du ønsker at dele livet med. Den naturlige reaktion efter en lang tid med en psykopat, vil være, at du ikke ser ret positivt på mænd generelt. Mange kvinder, som er blevet frie fra et ægteskab med eller uden psykopati, vil vise sig kølige overfor mænd, og hvis nogen henvender sig, vil kvinden afvise med med kølighed,  da kvinder dybt inde i sig selv har oparbejdet en nervøsitet eller nærmest had til mænd, da de kunne tænkes at være psykopater.


Samme besnærende ord.

De samme ord og måder bruges af alle mænd, når de ønsker et bekendskab.

Disse kvinder vil støde på næsten de samme ord og handlinger, som de i sin tid var udsat for hos deres tidligere psykopat. De foranlediges automatisk til at tro, at de har fat i endnu en psykopat. Løsnet er derfor, at de skal være positive overfor det nye bekendskab, og lade tingene udvikle sig langsomt, og bedømme deres adfærd og især deres udsagn omkring fremtiden.


Indblanding.

Hvis det stod til psykopatens, vil han også på afstand styre hjemmet og dig og frækt mene, at han skulle bestemme, hvem du ser i hjemmet, underforstået “mænd” eller hvem du kommer sammen med. “Min barn skal ikke udsættes denne skadelige indflydelse.


Vi skal deles om ansvaret for barnet, det er således også mit ansvar at tilse, at barnet ikke under skadelig indflydelse, mm.” kunne han argumentere. m m. Hvis det ikke virker, vil han kunne give dig dårlig samvittighed, ved at sige i byen, at du er en luder, som tager fremmede mænd med hjem, til skade for vores barns udvikling. Det må han ikke naturligvis ikke og ignorer ham på dette punkt, han skal end ikke have noget svar.


Dårlig mor, er en typisk anklage.

Du kan blive anklaget for at være en dårlig mor af psykopaten eller af personer, som styres af ham. Han kan øge sin indflydelse i børnehaven, i skolen, hvor han ytrer mistillid til din pasning.

Når han taler med skole, børnehave, amtet, er han i stand til at fremsætte uhyrlige falske påstande, på en magtfuld og troværdig macon. Det vil påvirke dig, men også dit barn, selvom psykopaten lyver. Er du kommet i modvind i institutionerne, må du have support.


Handlekraft.

Da psykopaten kraftigt har formindsket dit selvværd og din handlekraft, bør du huske på, at der i lang tid fremover er han , psykopaten, stadig i din bevidsthed. Du vil have reminicenser fra tiden hos psykopaten, som hæmmer dig i dine ellers fornuftige handling. Det er populært sagt resultatet af en hjernevask.


Dit gamle regelsæt bruges desværre.

Det er fordi dit regelsæt er skabt af psykopaten, og som nævnt er der endnu. Ligeledes forholder det sig med din perfektionisme, som kan hæmme dig i den nye "frie" tilværelse. Du er således sjældent tilfreds med dig selv, og nervøs for at tage beslutninger, hvilket kan have indflydelse på en berøringsangst, så du undgår mænd eller affærdiger dem inden du kender dem. 


Fri fra psykopaten.

En af grundene til at du afbrød forbindelsen var at du ville bestemme mere selv og at du havde et stort behov for omsorg og kærlighed. Du ønskede også at lave dine egne dispotioner på en sund og realistisk måde, uden hele tiden at være utryg og bange for vold. Du ville gerne lave win win aftaler, men kunne ikke.


Men når der er et barn, vil psykopaten kunne påvirke dig og styre dig, næsten mere effektivt, end da du boede sammen med ham. Han vil på alle tænkelige måder søge at forhindre, at du bliver selvstændig og finder en anden mand.


Psykopaten "køber" barnet

Han kan også købe barnet med slik, penge, sportsudstyr, pc. mm.eller helt andre materielle ønsker, som du føler er for dyre, eller ufornuftigt at købe. Barnet er for lille til at gennemskue disse handlinger, men vil synes, at far er alletiders. Alt i alt har du ikke den indflydelse på barnets opvækst, fordi faderen står stærkt i barnets bevidsthed, uden at barnet modtager omsorg og kærlighed fra psykopaten.


Du bør skabe dit liv.

Det handler om at du får en følelse af at du selv er med til at skabe retningslinier for resten af dit liv. Du skal have mulighed for at føle at du trække vejret mere frit og føle en form for frihed, til trods for at du er bundet af forpligtelser. Du bør være hurtig til at se, om du bliver udnyttet, om der er nogen, som pådutter dig skyldfølelse. Du bør søge at undgå bekymringer, men vente og se, om der nu er en god grund til at vise bekymring.

Du har ofte under psykopaten måtte acceptere, at du har skyld, uden at du har det.


Tag det med ro.

Du må bevidst tage det lidt med ro, og opleve at du kan hvile i dig selv, hvis du ignorerer hans henvendelser og telefonsamtaler.

Så husk at meddele at "Det er ikke din sag". En rolig mor giver et positivt indtryk til barnet, og du sørger for ikke at love noget, du ikke kan holde. Der må stå respekt omkring dig og dine aftaler barnet, psykopaten, venner mv. Overfor psykopaten skal du søge at minimere kontakten til det absolut mindste, og venlighed er desværre noget du ikke skal anvende overfor psykopaten, da han med garanti vil misforstå dig.

-

Korrektioner kun overfor alm. mennesker

Det gælder kun overfor personer du kan stole på, og derfor må du ikke kommunikere bredt med psykopaten, kun det aller mest nødvendige og på en koncis og kold måde.

Overfor almindelige mennesker er det normalt, at du kan korrigere aftaler og stille og roligt finde frem til en løsning, som passer begge. Det er umuligt overfor psykopaten, da du hurtigt kommer i klemme. At diskuttere med psykopaten er opslidende, han tager din kraft, som du kunne bruge til hus og venner.


Aftaler.

Du frarådes at lave mundtlige aftaler med psykopaten, gør det kun skriftligt, ellers henvend jer til Amtet eller advokat. Du kan netop ikke stole på psykopaten, selvom har er meget dygtig til at overtale.


Nødvendige aftaler

Når du har et barn, er der nogle få forhold, som bør vendes med psykopaten. Skole og andre aktiviteter samt lommepenge og tøj bør aftale kort, hvis der ikke opnås bør din handling være kort og hård. Vil han ikke, må de forskellige behov droppes, og I må gøre det hver for sig. Besværligt, ja men en bred frem og tilbage behandling er mere byrdefuld og du vil bliv træt og i mange tilfælde vil du stå svagere.

Fremlæggelsen må være kort og skriftlig. Svines du til i breve eller telefon,sms, skal du overveje at stoppe kommunikation, eller aftale kommunikationintervaller på 3-5 uger imellem hvert brev sms møde.

 

Statsamt.

Vigtige ting må aftales ved Amtet. Du bør være indstille på at begrunde, at du ikke er så samarbejdsvillig. Aftaler skal minimeres og lægges i en stram tidsplan, så han ikke blander sig unødigt.


Familiekabalen og psykolog konsultation.

Det er noget af en kabale, at få aftaler og andre følsomme på plads, Psykologer og Advokater rådspørges ofte om de snørklede og følelsbetonede forhold. bl.a. om hvordan du skal forholde dig til x svigerforældre, familiekomsammen, fødselsdage, ferier, sygdom mv.


Psykopatens natur

er ønske om kontrol. Psykopaten får mulighed dvs. plads til kontrol, ved at kræve et svar. Hvis der ikke er et emne, opfinder han et emne og nogle krav, selv krav, som er ude i hampen benyttes.

Det vigtigste for ham er, at han får mulighed for at kræve og hvis han afvises, så at få skylden over på modparten, så han derigennem kan styre.


Undgå diskussioner, cut off.

Diskussioner med psykopaten har i sin tid været nervenedbrydende og opslidende, da selv små ubetydelige ting bliver bragt til torvs af psykopaten, som tager små uvæsentlige ting op til diskussion. Psykopaten trættede dig med sit hans pedanteri, fordi du stadigvæk er bange for at tale med ham.


Når han nu, i børnesituationen, henvender sig, kan du let få den samme følelse. Det er her du skriftligt må gøre opmærksom på de rette forhold, og rense ud omkring hans krav, som kun meget snævert må gælde barnet tarv, og kun når han har barnet i følge besøgsordningen. Det handler om at skære igennem, og om at finde en en vej, om du kan leve med. Du må ikke falde for trusler, som normalt er tomme. Du må ikke på nogen måde være sød eller positiv- desværre.


Da han er væk, behøver Du ikke længere finde dig i, at han beskylder dig for alting. Det, at han er væk, betyder blot, at han har det lidt vanskeligere med at chikanere dig. Du ville ikke kunne undgå, at han opfinder nye store og små anklager, for at han skal kunne føle sig veltilpas og magtfuld.


Advokater,

din egen advokat, har med økonomi at gøre. Ofte har psykopaten misbrugt dig økonomisk, og dette skal naturligvis udredes. Advokaten bruges i retten og kan have forbindelse med psykopatens advokat, hvis han har en. I den forbindelse vil nogle advokater acceptere at blive brugt som mellemmand mellem dig og psykologen.


Råd og vejledning

Du kan få råd og vejledning om hvordan du her skal forholde dig hos en psykolog, med rutine i sådanne sager. Du må ordne det sådan, at du undgår at modtage trusler, for selvom truslerne kan være vanvittige og grebet ud i luften, skal du ikke forsvare dig, det er tidsspilde, han finder blot på flere.

Psykologen har gode råd om, hvordan du tackler trusler.


Usande udsagn slider alligevel.

Selvom du ved, at han taler usandt og fordrejet fakta, slider det kraftigt på din psykiske energi, noget du i din situation har stærkt brug for.

Psykopater har nogle taktikker, som ofte bærer frugt. Det handler om høj spænding og en efterfølgende lav spænding i forholdet, det kan en dreven kognitiv psykolog komme nærmere ind på, så du i særlige tilfælde undlader at handle.


Undgå at forsætte med at please.

Når du ikke har forbindelse med psykopaten, har du chancen for at nedsætte din pleasing og finde ud af, at den perfektionisme, som var nødvendigt under psykopaten, ikke længere er en farbar vej.

Men denne perfektionisme er ikke altid lige let at fjerne, da du højst sandsynlig har brug den også i tiden før du mødte psykopaten.


Perfektionismen, er i familie med pleasing.

Perfektionisme kan indgå som en erstatning for omsorgsvigt og manglende kærlighed. Minimeres pleasingen og perfektionismen, vil det kunne hæve din selvtillid og selvværd.

Men hvis du har et barn med psykopaten, er det vanskeligere at fjerne pleasing, fordi du har svært ved mentalt at komme væk fra ham, fordi du har pleaset ham. Han vil, hvis han ikke spærres af for kontakten til barnet- og dig, forsætte med kontakten, og du vil næsten pr. automatik please ham. 


A state of war.

Denne korte og næsten juridiske kontakt med psykopaten, kan resultere i , at du, for at du ikke igen skal lade dig styre af psykopaten, tvinges til at opretholde en krigs lignende tilstand, “a state of War” men det på dine præmisser- ikke hans. Du må være så konstruktiv, at du billedligtalt kan sætte krigen på “autopilot” overfor ham. Er kørslen på autopilot stram nok, vil det dæmme op for de idelige anklager og manipulationer, som psykopaten er ekspert i.Venlighed og forståelse opfatter han som svaghed og senere overgivelse.


Anden variabeler i forbindelse med rådgivning

Psykopaten. Der er meget stor forskel på hvordan en psykopat opfører sig i forhold til dig, og stor forskel på, hvordan du personligt tackler ham.

Offeret. Du kan f.eks. være vekslende hård og blød overfor ham, ja måske have medlidenhed med ham. Du er måske interesseret i at “frelse” den stakkels mand.  Du kan også elske ham, imod al sund fornuft. Du kan være grebet af Stockholm-syndromet, hvor du i handling og tale, søger at støtte ham på mange måder.


En at dele med.

Det bedste som man erfaringsmæssigt kunne ønske for dig, er, at du forstår de farer, der er ved psykopater, og at du kommer igennem løsrivelsesprocessen og ud på den anden side, hvor du måske kan finde en at dele livet med. Du har behov for en gensidig empati og kærlighed. 

Kommunikation er her en vigtig nøgle, forudsat at begge parter befinder sig på samme bølgelængde. Alder, erfaring og udvikling har her stor betydning.


Afslutning

Det vil naturligvis være umuligt at give eksakte råd om hvad du skal gøre, når du har et barn med en psykopat, eller når du søger væk fra et psykopatisk forhold. Jo flere detaljer du kan sætte ord på, jo mere præcis kan rådgivningen fra psykologen blive........................

       Lær hurtigere:

       Læs på papir i stedet

       for pc. tekst


Tips ved nyt stof.  Undersøgelser viser, at indlæring kommer op på et højere niveau, hvis du læser en tekst på papir i stedet for på en skærm. Hvis du finder stof, som du skønner er værd at lære, må du udskrive teksten og strege det vigtigste under med en overstregningspen. evt med kommentarer.

Professor Anne Mangen og kolleger ved Stavanger Universitet anbefaler, at læse på papir. Undersøgelsen bygger på 7210 elever, år 2013. Tryk derfor artikler ud på papir.