2.0 Offer for en psykopat

 

                                                                                                                       Psykopatens offer.

Nr.2.0


Misbruger psykopaten dig?

Eller er der overhovedet tale om psykopati?


Redigeret af psykolog Henrik  c. p. Krarup.

Den 10.januar 2020


Psykopater misbruger altid deres omgivelser. De gør det med vilje. De har stor erfaring med at anvende teknikker, som benytter ofres svagheder. De fortæller det du ønsker at høre og optræder i hvertfald i begyndelsen som dybt socailt engagerede, hvor ofret føler, at det er en hjertelig og fin person med de rette værdier. 


Hvordan har psykopaten det inderst inde?

De er inderst inde ligeglade med deres tætte relationer, og bruger kun dem for at vise venner og bekendte, at de har samme sociale forståelse samt at de har en veludviklet empati overfor medmennesker. De ønsker at vise, at de er dygtige og at de har de samme behov for familie og børn. De elsker at vise, at de er dygtige og har stor løn samtog en bil, som er større end naboens. De ønsker at vise alverden, at de er helt normale.


De har ikke nogen samvittighed og kan derfor ikke føle skam, til trods for at de er klar over deres grænseoverskridende handlinger, virker kritik ikke på dem, da det er de andre som har misforstået noget eller fejlet.

Nogle gange skader de for at skade,(hævner sig) andre gange gør de det, for at opnå fordele af forskellig art. F.eks økonomiske fordele, eller blot fordi de kan føle sig bedre tilpas, med et forhøjet selvværd til følge.


Chock.

Artiklen nævner nogle af de faresignaler, som advarer dig om psykopati. Er du i tvivl, tag en konsultation hos en psykolog, og vend dine eksempler med han/hende, for at se, hvor normal adfærden ligger.

 

Kontrol eller hemmelige noter

I mange tilfælde kan det føles som forræderi blot at overveje at skrive notater om hans grænseoverskridende og sårende adfærd. 


Det kan være en stor mundfuld for mange blot at tænke på at undersøge om han er psykopat. Kan det menneske, som du endelig har fundet og knyttet dig til og tror på være psykopat? Men hvis der er mange gentagne og uforklarlige handlinger, som alle er grænseoverskridende, er det svært ikke at undre sig og få mistanke om, at der var noget galt.


Gå stille med dørene.

Du skal selvfølgelig i din undersøgelse gå stille med dørene, da det ikke er 100 procent sikkert, at han psykopat. Medvirkende til den skyldfølelse du kan føle, er trusler fra hans side, som eks. vold, chikane, tavshed i mange dage.


Vender pludselig om.

Psykopaten har det med pludselig at være den rareste og sødeste mand du kan tænke dig. Det varer måske 1 eller 2 dage, men det kan svække din motivation med hensyn til at komme ud af forholdet. Du tror, eller vil gerne tro, at han ændrer sig. 


Empati.

Hvis du f.eks. oplever situationer med en eklatant manglende empati, bør du overveje din situation, og se om dit parforhold er ok. Ved gentagne mærkværdig og grænseoverskridende adfærd over længere tid, vil du først undre dig, derpå søge at få en forklaring, af den simple grund, at du føler sig dig usikker og utryg.

Hvis du ikke kan tale med ham om problemet, må du i første række acceptere adfærden, da du nok ikke er klædt på til en ny situation uden ham.


Du bliver da grebet af dyb fortvivlelse, og vil føle sig skyldig. Du kan da gå over til at please, da ønsker at binde ham, men årsagen er, at du er usikker på hvad han kan finde på at gøre. Du ved desværre ikke hvor han er mentalt, hvilket giver dig en kraftig angstfølelse, hvor du er bange for at han kan anklage dig for næsten altting indbetattet muligheden for vold og psykisk terror. Denne mulighed er stor når vi taler om psykopater.


Pleasing.

Det kan være vanskeligt at komme ud af et psykopatisk forhold, fordi du selv vil spærre af for afbrydelsen, men også at du bliver fanget i at være en pleaser, som i sig selv giver en stærk følelsesmæssig afhængighed. Nogle af  årsagerne til at han er  psykopat, og at du er blevet fanget af ham. Læs evt. her. 


Modtageren er begyndelsen glad og tilfreds, men senere stiller han endog krav om, at pleasingen skal forsætte. Det for høje serviceniveau er blevet en selvfølge. Du må for at få taknemmelighed tilbage, forhøje dit pleasingsniveau, osv.  Omdrejningspunktet er, om du kan acceptere at tilbringe de næste mange år med ham når du pleaser?


Følelser ctr. fornuft 

Det er vigtigt, at du benytter din erfaring, uden at benytte dine følelser i dine notater. Dine observationer kan omfatte f.eks. indkøb, hjemlige situationer, madlavning, ferie og gæster mm. for at  De specifikke situationer beskrives kort, hvor du kommer ind på det centrale.


Hvis du gennemarbej- der nedenstående spørgsmål, og stadig er i dyb tvivl, må du tale med en psykolog. Du kan få en lille afklaring ved at benytte en ultra kort rådgivning, som tilbydes. klik her til hovedsiden og find afsnittet  "Har du spørgsmål"


Hvert enkelt spørgsmål skal vendes og drejes.

Finder du, at der ret kraftige symptomer på psykopati, giver det dig en vis forklaring på adfærden. Men det afgørende er, hvordan du har det med vedkommende, og om du kan acceptere at leve med ham, og især om du er tryg ved ham. Du skal netop medinddrage dine negative specifikke oplevelser i bedømmelsen af ham, og ikke dine eventuelt forsmåede følelser.

Det er især de mange krav og anklager og den dybt sårende adfærd, han viser mod dig, som du kan have det hårdt med. .


Tvivl.

Du tror at du har skylden for alt som går galt.

Er du, eller har du haft en tæt forbindelse med en psykopat, vil du ofte være så hårdt trængt, at du let kommer til den konklusion, at det er dig som har alle fejl. At det er dig, som er skyld i, at forholdet går dårligt. Ved at tage skylden vil du virke underdanig og nem at kontrollere. Det er desværre en normal mental mekanisme, som går i gang, når du er tæt på en psykopat.


Undervurdere ham ikke. 

Han er fremragende dygtig til at overbevise dig om, at du er den eneste ene, og at du er ganske særlig, og at han ikke kan leve uden dig. Han er også omvendt god til at forklare dig at du har al skyld, selvom det primært er han, som har skylden.


Du vil tro på, at hvis du forbedrer dig, vil alt blive lykkeligt. Det er ikke ham, som skal se egne fejl og forbedre sig, det ses tydeligt, for han kan blive meget aggressiv og ophidset, hvis han får at vide, at han skal ændre sig. Han kan også nægte at høre efter eller gå sin vej.


Småting gælder også.

Når han ikke har noget at anklage dig for eller irettesætte dig, er han god til at finde petitesser, som, blæse dem op, så du bebrejdes omkring disse ting. Denne adfærd viser med al tydelighed at han ønsker at fylde noget mere, og at det er hans ord, som er afgørende. Du efterlades med den følelse, at du er skyldig og ikke god nok til ham. Han få styring og kontrol over dig, det er det han ønsker.


Elsker han dig?

Du kommer derfor meget let i tvivl, udfra hans normoverskridende handlinger, da du altid af psykopaten blive kaldt følelsesmæssig ustabil, når han søger at genvinde kontrollen over dig.


Han siger, at han elsker dig. Det er sandt, at han elsker at have kontrollen over din person, men han elsker ikke dig personligt. Du nedbrydes mentalt set, fordi psykopater har en evne til at virke meget troværdige. Han er god til at belægge sine ord, og du vil langsomt få den faste tro på, at det der dig som er utilstrækkelig og er skyldig i så at sige alt.


Når du fuldt og fast tror på, at det hele er din skyld, vil du sætte ind på at forbedre dig, da du jo er skyldig. Selv om du er perfektionist, vil han ikke være tilfreds, da skylden benyttes direkte til kontrol af dig.


Dine undgåelige fejl

Du vil altid lave små fejl, og de bliver mødt med nye beskyldninger, da det stadig handler om hans kontrol over dig og nye beskyldninger viser ham, at han statig har magt over dig.


Det vil være uovervejet, hvis du farer ud og påstår, at  han er psykopat, uden at være klædt på til det. Derfor må du undersøge via bøger og artikler, også dem her på hjemmesiden, om der er noget om snakken. 


Hvis du mener, at meget tyder på, at han er det, du tror han er, må du ikke inddrage ham, men flytte væk på grund af dybe uoverensstemmelser så hurtigt som det er muligt. Din viden om hans karaktermæssige forhold, skal du bruge som motivation til at komme væk fra ham, og vide, at der skal ganske særlige kræfter og støtte til for at det lykkes dig.


Enkelte symptomer på psykopati 

Her er nogle spørgsmål af mange, som kan give mening i psykopatiske sammenhænge. Det er bedst at nedskriver dine svar, så du kan tage dem op senere og overveje dem. Du mindes om, at det er dine helt private noter, som du må opbevare, så de er utilgængelige for alle incl. ham.


Spørgsmål

 

1

Dine drømme mand

Han kan appellere til dig på en så fin og smuk måde, at du kan have ekstremt vanskeligt ved at finde dine egne ben og se virkelighed i øjnene. Han er klart den mand, som du havde drømt om i årevis. Han er en mand som virkelig forstår dig og dine problemer. Drømmen (manden) siger, at han vil ofre alt, for at du skal have det lykkeligt og trygt.


Ekspert i spin og forførelse  

En person med kraftige psykopatiske træk er normalt ekspert i at forføre dig lige derhen, hvor han har brug for dig. Han kan besidde en grundighed og forudseenhed, som kan være ganske særlig. Der kan være nogle undtagelser i denne forudseenhed, som bevirker, at han ikke viger tilbage for at lyve, uden først at have tænkt sig om. Løgnene er et led i at kunne fastholde dig.


Er han psykopat betyder det:

Er der tale om psykopatisk træk, vil du hæmningsløst blive udnyttet af ham i årevis. Han tager hensyn til dig i en grad, som får dig til at blive hos ham. Dvs. at et vist hensynet (ikke kærlighed) er betinget af, at han beholder sin magt, ikke for din skyld- selvom han siger at han elsker dig højt.


Giv dig tid til observationer.

Du må, hvis du undersøger ham for psykopatiske træk, tage det helt roligt. Dine observationer vil gavne dig, da de er især nyttige fordi de kan skabe en uundværligt overblik. At se på nedskrevne erfaringer, kan virke skræmmende og smertefuld, men stoffet fastholder dig også, så du kan få styrke til at holde afstand til ham. Stoffet kan også være en hjælp ved samtale med en kognitiv psykolog. Begge dele kan kombineres, da din udvikling fra ham foregår hjemme hos dig selv og eventuelt under samtaler hos en kognitiv orienteret psykolog.


Egne tanker.

Hold dine undersøgelser tæt ind til kroppen, da det kan ses, at du er nervøsitet eller angst for at psykopaten skal opdage, at du mistænker ham for at være psykopatisk. Det kan gøre dig så nervøs, at du opgiver at arbejde med sagen. Du har sikkert erfaringer med at være bange for ham, når han bliver sur eller opfarende. Hvis han ikke kan kontrollere sig selv, kan han enten gå eller øve vold mod dig eller indirekte på nogle af dine kære.


Ved diskussion, hvad kan han forstå

Hvis du er i tvivl om, at han kan forstå dine følelser, kan du via dine oplevelser se, om det er tilfældet, men du kan ikke se det, hvis du mentalt er omsluttet af ham og hans meninger og krav. 

.

Venner og bekendte, ikke familien eller andre tætte relationer.

Socialt set er de fleste, som kommer i berørig med psykopaten, overbevist om at han er meget sød, overbevisende og en som forstår at føre sig. Samtidig føler de, at han er i centrum i selsskabet, men at de også medinddrages i dette sociale selsskab, men ofte bruger han det som et forum, hvor psykopaten viser sin sociale evner ved at være omsorgsfuld, uden at gå i dybden.


Han kan let benytte sin overfladiske empati

og engagement mod dig. Og du vil elske det. Men modsat kan han anklage dig for at være hård og ufølsom og uden empati, lige det han er selv. Det gør han, fordi du ikke passer ind i hans specielle univers. Vil du ikke ham, dvs. adlyde ham, bliver du fjernet, eventuelt skadet og forfulgt. Disse personer har han netop ikke magt over, da de kan da være en trussel mod hans egne magtinteresser, derfor nærmest jager ham dem bort.

Passer det med dine erfaringer? skriv.


Tror du, at psykopaten klar over egne forhold og handlinger?

Du må igennem kendskab til ham finde ud af, hvorfor han søger at opstille en facade. Facaden synes at have det formål at vise omgivelserne at han er en helt almindelig og dygtig mand som søger stor anerkendelse, som f.eks. har nogle borgerlige ønsker som VVV. Vovse, villa og volvo.


Venner og verdensmanden

Overfor bekendte kan han som nævnt ovenfor fremtræde som yderst kultiveret, omsorgsfuld og der er næsten ingen grænser for hans selvopofrelse, kan du genkende disse træk? Du kan iøvrigt undersøge, hvorfor han ikke har nogen venner, nærmest kun bekendte.

Skjuler han sine private hjemlige forhold overfor omverdenen?


Når du er syg eller svag hvordan tage han det?

Du må kunne finde nogle eksempler på dette spørgsmål, skriv det ned, så du kan forstå hvad der sker.


Kulde og ansvar. 

Oplever du nogle eksempler på, at han er kold og komplet uden medfølelse overfor dit liv og dine ønsker. Noter de værste eksempler ned? Føles han ganske ligeglad med dig og dine, når det kommer til stykket? Undersøg om han handler med ansvar på det personlige område (ikke i erhverv) i den tid du har haft sammen med ham. Har du eventuelt forbindelse med hans x kæreste?.


Find eksempler

på, at han undgår at forpligte sig ved at skyde skylden på andre. har du personlige eksempler? du følt dig udnyttet og misbrugt mentalt? Økonomisk udnyttelse. Find eksempler på økonomisk udnyttelse?

   

Skyldfølelse.

Guddommelige træk (omnipotens) Han tror, at han kan tillade sig næsten alt?

Har du skrevne eksempler på det kan det hjælpe dig.  Det kan virke, som om psykopaten bliver besat af sin egen styrke. (omnipotens). Denne tendens kan forstærkes over tid, således at psykopaten vil bruge alle ressourcer på at forfølge deres mål. De kender ikke til skam.


Undersøg om der er nogle generelle træk, som viser, at han vægter egen magt og indflydelse som det vigtigste.


Andre kvinder.

Har du berettiget mistanke om skjulte damebekendtskaber, eller uafsluttede forhold til tidligere x kærester? I så fald, hvordan har du tænkt dig at forholde dig? Det skal nævnes, at psykopater ofte har endog mange skjulte vendinder, evt. camofleret som arbejdspartnere eller skjult på nettet.


De føler sig ovenpå ved at have bekendtskaber, som de kan falde tilbage på, så hans følelse af kontrol bliver opretholdt, hvis den primære kontrolperson (dig ) svigter. Da de er etabledede og der er mange praktiske forhold samt facaden udadtil, kan de vende om og blive falsk empatiske og love guld og grønne skove, for så at vende tilbage til sit gamle grusomme jeg.


Svaghed og psykopatens blik.

Hvordan reagerer han, hvis du viser din svaghed bl.a. ved sygdom? kan det påvirke hans forhold til dig. Når han diskutterer, kan han have et særligt stivnet glimt i øjnene.

 

Forsvinder virkeligheden? 

Magten korrumperer også psykopaten. Kan du give eksempler på, at du mener, at han nogle gange har tabt virkelighedsfølelsen, og handlet uden ansvar. Der tænkes særligt på de tilfælde du har oplevet, specifikke oplevelser, ikke generelle udtalelser, hvor psykopaten tror, at de kan tillade sig næsten alt.

 

Love og regler især uskrevne regner .

Psykopaten er loven!! Psykopaten tror inderst inde at regler kun gælder andre end ham selv, Han handler stort set som han vil.

Det er vigtigt at finde eksempler på psykopatisk adfærd, da de vil hjælpe med til at du kan lægge følelsesmæssig afstand til ham.Vigtig meddelelse

om din nytte af artiklerne.


De fleste læsere vil forholde sig til artiklernes teorier og oplysninger på en overfladisk måde, ligesom du ser på oplysningerne igennem en glasvæg. Eksemplerne og viden bliver først for alvor nyttige for dig, såfremt du inddrager og sammenligner artiklernes oplysninger med dine egne erfaringer.