2.0 Offer for en psykopat

 

                                                                                                                       Psykopatens offer.

Nr.2.0


Misbruger psykopaten dig?

Eller er der overhovedet tale om psykopati?


Redigeret af psykolog Henrik  c. p. Krarup.

Den 14 maj 2021


Psykopater misbruger altid deres omgivelser. De gør det med vilje, selvom det ikke ser sådan ud. De har bred erfaring med at anvende teknikker, som finder og udnytter ofres svagheder. De fortæller det du ønsker at høre. De optræder i begyndelsen med stor engagement i dine problemer og er også aktive i almindelige sociale problemer.


Det overordnede indtryk er at de virkelig arbejder seriøst med problemstillinger - ikke mindst dine. Du vil føle, at i svinger sammen og at han stort set har de samme værdier, samtidig med at han er fintfølende og sød.


Hvordan har psykopaten det inderst inde?

De er inderst inde kolde og ligeglade med deres tætte relationer, og bruger dem kun for at vise venner og bekendte, at de har samme sociale forståelse, samt at de har en veludviklet empati overfor medmennesker.


De ønsker at vise,

at de er dygtige og at de har nøjagtigt de samme behov for familie og børn- og lidt til. De elsker at vise, at de er dygtige og har stor løn samtog en bil, som er større end naboens. De ønsker at vise alverden, at de er helt normale. Narcissistiske træk blandet op med psykopatiske træk.


Samvittighed.

De har ikke nogen samvittighed og kan derfor ikke føle skam, til trods for at de er klar over deres grænseoverskridende handlinger, virker kritik ikke på dem, da det er de andre som har misforstået noget eller fejlet.

Nogle gange skader de for bevidst at skade,(hævner sig på andre) de fleste gange gør de det, for at opnå fordele af forskellig art. F.eks økonomiske fordele, eller blot fordi de kan føle sig bedre tilpas, med et forhøjet selvværd til følge.


Chock.

Artiklen nævner nogle af de faresignaler, som advarer dig om psykopati. Er du i tvivl, tag en konsultation hos en psykolog, og vend dine eksempler med han, for at se, hvor normal adfærden ligger.

 

Det kan være kompromitterende blot at tænke på at kontrollere ham.

I mange tilfælde kan det føles som forræderi blot at overveje at tænke eller skrive notater om hans grænseoverskridende og sårende adfærd. Det kan være en stor mundfuld for mange blot at tænke på at undersøge, om han er psykopat. 

Kan det menneske, som du endelig har fundet og knyttet dig til være så beregnende, så ond i nogle tilfælde.og tror på være psykopat? Men hvis der er mange gentagne og uforklarlige handlinger, som alle er grænseoverskridende, er det svært ikke at undre sig og få mistanke om, at der var noget galt.


Gå stille med dørene.

Det er ganske naturligt at du selvfølgelig går stille med dørene vedrørende din undersøggelse. Da det ikke er 100 procent sikkert, at han psykopat. Medvirkende til den skyldfølelse du kan føle, er trusler fra hans side, som eks. vold, chikane, tavshed i mange dage. Hvis han er psykopat, og du har anklaget ham for at være det, vil det blive langt vanskeligere at løsrive dig.


Vender pludselig om.

Psykopaten har det med pludselig at være den rareste og sødeste mand du kan tænke dig. Det varer måske 1 eller 2 dage, men det kan svække din motivation med hensyn til at komme ud af forholdet. Du kan tro, at han nu har ændret sig hvilket betyder, at alle de skadelige og mærkværdige adfærdsformer fordamper for dig. Du kan nemt tro, at denne positive ændring er kommer for at blive. fordi du ønsker det af hele dit hjerte.


Empati.

Hvis du f.eks. oplever mange situationer med en eklatant manglende empati over tid, bør du overveje din situation, og se om det er det du ønsker med dit parforhold.dit parforhold.  Ved de gentagne mærkværdig og grænseoverskridende adfærd over længere tid, vil du først undre dig, derpå søge at få en forklaring, af den simple grund, at du føler sig dig usikker og utryg, og kærligheden og opmærksomhede samt støtten fra ham er fraværende.

Hvis du ikke kan tale med ham om problemet, må du i første række acceptere adfærden, da du nok ikke er klædt på til en ny situation. Du må så tale med en psykolog som har erfaring med området.


Du bliver da grebet af dyb fortvivlelse, og vil føle sig skyldig og ulykkelig. Du kan da gå over til at please, da ønsker at binde ham, men årsagen er, at du er usikker på hvad han kan finde på at gøre. Du ved desværre ikke hvor han er mentalt, hvilket giver dig en kraftig angstfølelse, hvor du er bange for at han kan anklage dig for næsten altting indbetattet muligheden for vold og psykisk terror. Denne mulighed er stor når vi taler om psykopater.


Pleasing.

Det kan være vanskeligt at komme ud af et psykopatisk forhold, fordi du selv vil spærre af for afbrydelsen, men også at du bliver fanget i at være en pleaser, som i sig selv giver en stærk følelsesmæssig afhængighed til den som man pleaser.

Modtageren er begyndelsen glad og tilfreds, men senere stiller han endog krav om, at pleasing niveauet skal forsætte. Det for høje serviceniveau er blevet en selvfølge. Du må, for at få taknemmelighed eller opmærksomhed tilbage, forhøje dit pleasingsniveau, osv.  Omdrejningspunktet er, om du kan acceptere at tilbringe de næste mange år med ham når du pleaser?


Følelser ctr. fornuft 

Det er vigtigt, at du benytter din erfaring, uden at benytte dine følelser i dine notater. Dine observationer kan omfatte f.eks. indkøb, hjemlige situationer, madlavning, ferie og gæster mm. De specifikke situationer beskrives kort og kontant, hvorved du kommer ind på det centrale.


Spørgsmål

Hvis du gennemarbejdr de nedenstående spørgsmål, og stadig er i dyb tvivl, må du tale med en psykolog. Du kan måske få en lille afklaring ved at benytte en ultra kort rådgivning, som tilbydes. klik her til hovedsiden og find afsnittet  "Har du spørgsmål" Men vi taler ikke om at gå i dybden, da det må ske igennem adskillige konsultationer hos en psykolog.


Hvert enkelt spørgsmål skal vendes og drejes.

Finder du, at der kraftige symptomer på psykopati, giver det dig en vis forklaring på adfærden. Men det afgørende er, hvordan du har det med vedkommende, og om du kan acceptere at leve med ham, og især om du er tryg ved ham.

Du skal netop medinddrage dine negative specifikke oplevelser i bedømmelsen af ham, og ikke dine eventuelt forsmåede følelser. Det er især de mange krav og anklager og den dybt sårende adfærd, han viser mod dig, som du kan have det hårdt med. .


Tvivl.

Du tror, at du har skylden for alt som går galt.

Er du, eller har du haft en tæt forbindelse med en psykopat, vil du ofte være så hårdt trængt, at du let kommer til den konklusion, at det er dig som har alle fejl. At det er dig, som er skyld i, at forholdet går dårligt. Ved at tage skylden, vil du virke underdanig og nem at kontrollere. Det er desværre en normal mental mekanisme, som går i gang, når du er tæt på en psykopat.


Undervurdere ham ikke. 

Han er fremragende dygtig til at overbevise dig om, at du er den eneste ene, og at du er ganske særlig, og at han ikke kan leve uden dig. Han er også omvendt god til at forklare dig, at du har al skyld, selvom det primært er han, som har skylden. Han kan også forklare dig, at han har løjet for at støtte dig.


Han vil have sin vilje.

Du får at vide at hvis du forbedrer dig, vil alt blive lykkeligt. Det er ikke ham, som skal se egne fejl og forbedre sig, det ses tydeligt, for han kan blive meget aggressiv og ophidset, hvis han får at vide, at han skal ændre sig. Han er fejlfri og det er omgivelserne som ikke forstår ham, du er med i disse omgivelser. Han kan også nægte at høre efter eller gå sin vej.


Småting gælder også.

Når han ikke har noget at anklage dig for eller irettesætte dig, vil han finde petitesser, some får en større, næsten principiel betydning. Du vil så blive bebrejdet disse uvæsentlige småting. Denne adfærd viser med al tydelighed, at han ønsker at fylde noget mere, at han vil irettesætte dig, at han er den klogeste. Det er afgørende for ham. Du efterlades med den følelse, at du er umulig og skyldig og ikke god nok til ham. Han få styring og kontrol over dig, det er det han ønsker.


Elsker han dig?

Du kommer derfor meget let i tvivl, udfra hans normoverskridende handlinger, da du altid af psykopaten blive kaldt følelsesmæssig ustabil, når han søger at genvinde kontrollen over dig.


Han siger, at han elsker dig.

Det er sandt, at han elsker at have kontrollen over din person, men han elsker ikke dig personligt. Du nedbrydes mentalt set, fordi psykopater har en evne til at virke meget troværdige. Han er god til at belægge sine ord, og du vil langsomt få den faste tro på, at det der dig som er utilstrækkelig og er skyldig i så at sige alt.


Når du fuldt og fast tror på, at det hele er din skyld, vil du sætte ind på at forbedre dig, da du jo er skyldig. Her er en anledning til at blive perfektionist, men der vil altid være emner, små ting, som han kan kaste sig over og være utilfreds med. Du betrages som en udygtig person, en person som trænger til hjælp. vil han sige. Den genererede skyld benyttes direkte til kontrol af dig.


Dine undgåelige fejl

Du vil altid lave små fejl, det gør alle, men dine fejl men de bliver mødt med nye beskyldninger, da det stadig handler om hans kontrol over dig og nye beskyldninger viser ham, at han statig har magt over dig.


Det vil være meget uovervejet, hvis du farer ud og påstår, at  han er psykopat, uden at være klædt på til det angreb som vil komme. Derfor kan du finde fakta i bøger, litteratur, også dem her på hjemmesiden, om du kan finde noget psykopatisk i dit tilfælde.


Hvis du mener, at meget tyder på, at han er det, du tror han er, må du ikke inddrage ham i din mistanke, men flytte væk på grund af dybe uoverensstemmelser så hurtigt som det er muligt. Din viden om hans karaktermæssige forhold, skal du bruge som motivation (brændstof) til at komme væk fra ham, og vide, at der skal ganske særlige kræfter og støtte til for at det lykkes dig.


Enkelte symptomer på psykopati 

Her er nogle spørgsmål af mange, som kan give mening i psykopatiske sammenhænge. Det er bedst at nedskriver dine svar, så du kan tage dem op senere og overveje dem, da du kan ændre holdning. Du mindes om, at det er dine helt private noter, som du skal opbevare, så de er utilgængelige for ham. 


Spørgsmål findes under psykopatens adfærd. Artikel