8.0 psykopatens Symptomer

    PSYKE.DK


 

 NyPsykopatens adfærdsformer

De vigtigste symptomer i kort form


Nr. 8A

Psykopatens symptomer

Psykopatens hyppigste generelle symptomer.


Forord.

Kontrol af mulig psykopati er ikke lige det, du tænker på, når du er interesseret i et

andet menneske.

Det er klart negativt, men hvis du går forelsket ind i et forhold med en psykopat, er

skaden skæbnesvanger. At være i et fast forhold, indeholder mange problemer og

kræver tolerance og samarbejde, noget du ikke finder hos en psykopat.


At have sin sunde fornuft med i dating og efterfølgende tid, er lidet romantisk. Men

den sunde fornuft, og lidt afstand giver et godt overblik over hvad man er ved at gøre.


En passende grad af sund fornuft er nødvendig, trods forelskelse, gør at du nøgternt kan få øje på de usædvanlige handlinger, hvor du undrer dig dybt, Hvor grænseoverskridende handlemåder gentages, bør de skrives ned, så du ikke undervurderer dem.

En snak med venner og veninder eller psykolog omkring hvad normalen er kan være yderst nyttigt.


Husk, at du i denne forelskelsens tid muligvis skal leve med ham eller hende, særligt hvis du har børn, må du undgå de værste farer, og se om disse farer (psykopati, mentale sygdomme mv.)


Hvis du undrer dig, tøv ikke med at spørge ind til problemet, selvom det kan fjerne en romantisk stemning. Det kan opfattes som mistillid til personen, men afklaring giver dig mentalt fred og ro, hvilket kan styrke forholdet. At vende selv små uoverensstemmelser eller ønsker virker stabilisterende på parforholdet samt eventuelle børn.


Ro og fred og ro til opbygning af forholdet, findes kun, hvis hver part kender den andens ønsker og handlinger. Tavshed styrker mistillid, som over tid kan udvikle sig. Ethvert menneske skal have sit eget territorium, hvor den anden part ikke må blande sig. Dette skal aftales i hvert enkelt tilfælde.


Artiklen nr. 8A er revideret d. 12.03.2020

af psykolog Henrik C.P. KrarupAt bo eller og låne penge forekommer typisk i begyndelsesfasen 

Psykopaten kan sjældent vente, hvis han får en chance for at score penge og udnytte dig, f.eks. ved meget hurtigt at stille forslag om at bo hos dig eller at spise hos dig.

Han/hun opfører sig selvfølgelig på mange måder som en ganske almindelig forelsket mand eller kvinde. Men når psykopaten er "indenfor" er forelskelse og kærligheden forsvundet og tilbage er et beregnende uhyre, hvis eneste mål er at kontrollere og udnytte dig med alle midler, som f.eks vold og løgne.


Psykopaten kan fastholde dig i en blanding skyldpålæggelse, løfter om en gylden fremtid, og trusler om vold eller isolation. Du er let at kontrollere, da han kan true med økonomiske sanktioner, eller han talger dine børn som gidsler. Alle disse ting binder dig til ham.


Mange gange føler du, at han har en stor troværdighed, så du i din svage situation lytter til ham og udfører hans vilje. Dissse nævnte ting kommer kun frem i inderkredsen.

I yderkredsen er han altid dynamisk, sød og troværdig.


Manglende ansvar viser sig ved hans/hendes skjulte løgne og slet begrundede hastværk.

 

Gl. venner.

Psykopater har ingen tætte gamle venner. Der kan dog være en, som sjældet kontaktes, og som derfor ikke er blevet skræmt væk. Hvis psykopaten kun har selsskabsvennerne, er det endnu et tegn på, at der er noget galt. 

 

Hvorfor opdager du det ikke?

Husk på, at forelskelse gør blind, hvilket gør dig svag følelsesmæssigt, hvilket udnyttes af ham. En anden ting er, at du har en stærk trang til at VILLE ham/hende, da du ønsker et stabilt forhold med omsorg og kærlighed, og du frygter, at denne nuværende forhindelse viser sig at være en fiasko.


Flytte sammen. Bolig, økonomi

Psykopater foreslår meget hurtigt efter den første date, at bo sammen med dig. De gode argumenter kan være økomimisk begrundet (husleje- mad- transport) i kombination med at der vil være mere tid til at lære hinanden bedre at kende osv.

Det vil være passende at flytte sammen efter 1 år eller mere, og at den tilflyttende fremlejer boligen, så den kan bruges, hvis forholdet ændres.


Vurderingstiden.

Denne tid på 1. års tid, bør omfatte vurderinger af sund fornuft, uden for megen følelser. God ide at skrive punkterne ned.


Det du bør fokusere på er,

1) om hans/hendes følelser er ægte,(ses igennem adfærden) ikke af udtalelser. Men mange "jeg elsker dig" samt høj troværdighed kan godt give det indtryk, at han (psykopaten) virkelig elsker mig. 


2) at handlinger er indenfor normen for alm. adfærd, hvor der ikke blokeres, hvor man er nærværende, hvor man kan se ting fra modpartens synsvinkel.

Tal med dine venner eller en psykolog om, hvad normalen er.

Er der noget grænseoverskridende, så forsøg at komme igennem til ham via en win win aftale. 


Afbryd forholdet: (en psykopat vil aldrig acceptere win win)

Er det umuligt at komme igennem  f.eks. ved at der kommer afvisning eller manglende samarbejde om parforholdet og intime forhold, bør du alvorligt overveje et partnerskab med ham/hende, da modparten klart ønsker at manipulere og kontrollere dig.


De grimme symptomer

er for svære at fordøje for en forelsket person, som mener at han er prinsen på den hvide hest. Det ødelægger dine håb om tryghed og kærlighed.

Der er store følelsesmæssige problemer forbundet med at læse disse ufattelige rå adfærdsformer, fordi du synes, at sådan kan man da ikke opføre sig. Han har nok haft en slem barndom, men det ændrer ikke din virkelighed.


Jeg elsker denne mand og er måske også forelsket i ham og jeg ser kun det gode. Der er dog altid nogle skyggesider, som er beklagelige. Jeg erkender, at jeg er kraftigt engageret i ham og den tryghed som han kan give mig. Men jeg må nødvendigvis bibeholde en vis sund skepsis, og ikke underkaste mig.ikke underkaste mig helt. 


Forelskelse gør altid blind, og i den situation vil en psykopat udnytte dig bl.a, økonomisk, og han vil f.eks. også foreslå, at jeg kan lære ham bedre at kende, hvis han opsiger sin bolig og flytter ind hos mig.


Barn med en psykopat.

Det er mange psykopater som profiterer økonomisk på denne måde. Ligeledes ønsker de at stifte familie. De siger, at de eksker børn, og vil meget gerne selv have nogle. Læs artiklen om psykopaten og børn. Hvor du kan læse de skæbnesvangre forbindelser du etablerer, hvis du får et barn med en psykopat. Pigen tvinges til at have forbindelse med psykopaten mindst i de næste 20 år.


Lån

Lån til store yderst troværdige projekter forekommer, men det viser sig ofte, at han/hun bruger pengene til andet, du får dem aldrig igen. Du bliver udnyttet, da du ikke tør andet, da du er bange for hans reaktioner, blik eller vold, eller bange for at det skal gå ud over eventueller børn.

Men som nyforelsket er, du dybt afhængig af ham/hende, og er meget bange for at  miste ham/hende


Du tæppebombes

med hvor højt han/hun elsker dig, og at han/hun vil beskytte dig? men alligevel kan han/hun vise sin "kærlighed" ved at lyve for dig, snyde dig og udføre fysiks og psykisk vold.


Fornuften

Fornuften kan indfinde sig, når og hvis du opdager du, at han uendeligt langsomt, med gode argumenter er ved at isolere dig fra venner og familie. Det kommer som et chock og du vil erfare at du har svært ved at vende tilbage til dine venner og søge støtte hos dem. Det bliver aktuelt, når du har erfaret, at han ikke elsker dig, men modsat ønsker at kontrollere dig. Du ønsker da at komme væk. 


Artiklen 8 A forsat

8A en forenklet udgave af artikel 81. Empati. Psykopaten tænker kun på sig selv, og kan reelt ikke forstå hvad andre mennesker føler. De kompenserer denne manglende medfølelse (empati) ved hjælp af magt og kontrol, men han siger at han elsker dig, og du tror ham!


2. Psykopaten foragter de syge. Dette kan chokere den syge, at der ikke er den medfølelse og hjælp fra psykopatens side, men nærmere afsky.


3. Psykopaten nedgør dig hele tiden, og straffe dig med psykisk vold eller fysisk vold, fordi han kan, det giver magt. Også hvis du er barn.


3.1 Skyld giver psykopaten kontrol.


Psykopaten beskylder dig for alting. Du bliver angst og skamfuld.


Psykopaten føler stor velvære ved at beskylde dig for at du gør altting galt.

Han føler sig magtfuld. Han føler ikke nogen form for skam, han er ligeglad med, hvad du føler og mener, blot du er i hans garn, så han kan udnytte dig.


4. Psykopaten er fantastisk til at spille medfølende (empatisk). Psykopaten spiller kun omsorgsfuld- så længe det kan betale sig for ham.

Han kan afsløres når han overspiller omsorgen (empatien)


5.  Psykopaten svindler og stjæler penge, selv indenfor familien. Han kan begå økonomisk kriminalitet uden blusel. Han ønsker meget hurtig at bo gratis hos dig. Han er ganske ligeglad med andres følelser og moralske normer. Han er skamløs.


6. Psykopaten lyver meget. Han er ikke til at stole på. Han kan opbygge et netværk af løgne. Han kan slippe af med store løgne, da han er meget troværdig, men det er stadig skuespil.


7. Psykopaten har let ved at skabe kontakt til andre mennesker. Men han har svært ved at vedligeholde denne kontakt. Han har derfor ingen gamle venner. Han optræder som en verdensmand udadtil, men som diktator overfor sin familie.


8. Psykoopaten har et koldt isnende skulende blik, når han er gal/voldelig


9. Psykopaten er meget målrettet. Han går efter sine mål med fuld og imponerende energi, som kan imponere andre end familien.Han er ofte veluddannet. 


10. Psykopaten tåler ingen kritik. Han kan ikke tåle at møde modstand. Han kan være det blideste og venligste det ene øjeblik, for i det næste øjeblik at fare op over en bagatel, råbe hysterisk, true eller gå til fysisk vold. Når han taktisk har brug for det, kan han være selvudslettende, grædende, og bedende.

 

10.1 Han vil ikke samarbejde, kun bestemme, men siger, at han gerne vil samarbejde. Han svarer generelt ikke på vigtige meddelelser, ignorerer rykkere, og reagerer ikke på f.eks. x konens forklaringer, men fremsætter ofte nye beskyldninger..


11. Mester i at læse sin modparts svagheder. Han kan presse modparten, så han tilsidst får sin vilje. Han er således mester i at give andre skylden for fejlslagne handlinger, han selv har begået. Det vil sige at han kan vende sagen 180 grader.


12. Psykopaten kan, som ingen anden, sige de ting, som den anden ønsker at høre, men på en nemsom og god måde og på det rette tidspunkt. Modparten, kæresten, x konen bliver så godt som totalt afhængig af ham følelsesmæssigt.


13. Psykopaten er vildt charmerende.  Han ved ikke alt det gode han vil gøre, for at opnå sine mål. Når skuespillet er ovre, og når han har nået sit mål, er han tilbage til sin gamle diktatoriske rolle få timer efter.


14. Psykopaten udvikler sig normalt til at være meget ond og hensynsløs. Man tror det er løgn. Du skal derfor ikke sige ja eller acceptere det han siger, før alt er undersøgt.

 

15. Psykopaten nyder at komme med tomme trusler, at true med f.eks.retssager, fysisk vold mm. Det han truer med går sjældent i opfyldelse. Retssager, og andres udsagn er noget han han kan finde på. Mange tror alligevel på hans udsagn, fordi de bliver fremført med stor troværdighed.


Han er god til at love evig kærlighed, omsorg mm., og partneren tror ham, ofte fordi de vil tro ham.


16 . Psykopaten er inderst inde Iskold og beregnende. Han er inderst inde sadistisk og søger metodisk ødelægge modpartens dømmekraft.


Han er stædig og har en utrolig udholdenhed.

Undervurder ikke hans energi. Han er næsten umulig at køre træt i sager, hvor andre ikke orker at føre sager, fordi sagen er lille. Psykopaten er følelseskold. Hans handlinger er sjældent blot et uheld.


17. Psykopaten "isoler og kontrollerer". Han skræmmer f.eks.hustruens venner væk, så vennerne afbryder forbindelsen til hende. Han kan forhindre hende at gå ud til veninder mv.


Det medfører, at hun langsomt bliver mere og mere isoleret. Hun har derfor ikke overblik til at se sin situation fra andre sider. Hun lærer at stole på at psykopaten, som den eneste kilde, og kan have svært ved at rådspørge venner og bekendte fordi hun ikke har nogen.


18. Psykopaten skyder altid skylden på andre. Han mener altid, at hvis noget går galt, er det de andres skyld. Han bortforklarer eller benægter alt.

Psykopaten mener, at han er altid er uskyldig, eller han påstår, at han er offer for andres usandheder.


19. Psykopaten går ikke til psykoterapi, da han siger, at han ikke har nogen fejl. Psykopaten kan derfor sjældent behandles, selvom mange ønsker at "frelse ham".


20. Psykopaten er super egocentrisk, men er god til at skjule det.


21. Psykopaten handler ofte uansvarligt. Han betaler f.eks. sjældent sin gæld. Han søger bevidst at undgå ansvar, og skyder ansvaret over på andre, eller på hele systemet.


22. Viser børn og kone frem.

Psykopaten elsker ikke sine børn eller kone, men viser dem frem, for at fortælle andre, at han er en fantastisk far og ægtemand,


23, Han skader sine børn og kone på lang sigt, da han ikke ejer skam i livet Det er et paradoks at de fleste koner og børn går ud fra, at han elsker dem!!


24, Psykopatens handler normalt i 1-2 dage; Resten af tiden er han psykopat, som vil have sin vilje.


Vurderingen.


Hvis væsentlige af punkter fra 1-24 opfyldes og der indenfor disse punkter er tale om dybe handlinger over længere tid, tyder noget på, at han kan betragtes som psykopat.


Vurderingen skal være objektiv, se på psykopatens adfærden. Ofte bliver bedømmelsende en blanding af følelser og fakta. 


Vurderingen kan gå ud på, at han er psykopat, hvis han har særlig stærk psykopatisk adfærd i 95% af tiden.


Vurderingen kan også gå ud på, at han har en psykopatisk adfærd 5% af tiden, men ellers har en normal adfærd. Så han er ikke psykopat. At gå fra ham må have andre årsager.


Ekstrem stor skader, og kan begrunde, at man afbryder forholdet. Man behøver ikke at anklage ham for psykopati. Han ikke vil indrømme det, men angribe dig ved at postulere, at du er en psykopat, Han kan derefter forfølge dig i årevis, hvis han har lyst.
Psykopater har en yderliggående adfærd. Psykopati er mennesker, som har personlighedsændringer ofte indenfor det sociale område. Deres adfærd kan være vidt forskellige.

For at der er tale om psykopat, skal adfærdsformerne skal være stabile og langvarig, samt af en vis dybden. Listen nedenfor viser de hyppigste generelle symptomer på psykopati.


Revideret d. 1. januar 2020.

af psykolog Henrik c. p. Krarup


Husk på. at nedenstående adfærd og udsagn foregår udenfor psykopatens venner, f.eks. i familien.

1.NB. Psykopater kan se og føle, at de er anderledes ved at de ikke har indlevelsesevne i forhold til andre mennesker. De kan med andre ord nemmere ignorere, hvad andre mennesker føler.

De er fantastiske til at kompensere manglende empati ved at spille overvældende sociale engagereret. De står på nåle for at hjælpe og handle praktisk og empatisk. Disse "næsten overskridende opskruede handlinger" viser netop, at psykopaten vil fortælle omverdenen, at de er Super-empatiske og sociale. Dette kan være en ledetråd. Deres mangel på empati viser sig grufuldt indenfor hjemmets vægge.


2. Psykopaten foragter de syge. Dette kan chokere den syge, at der ikke er den medfølelse og hjælp fra psykopatens side, men nærmere afsky.


3. Psykopaten nedgør dig, og straffe dig med psykisk vold og eller fysisk vold, fordi han kan.

Psykopaten beskylder dig altid for noget, stort eller småt. Mange beskyldninger eller små påmindelser bevirker, at du taber selvtillid.

Han giver dig skydfølelse, hvilket bruges til at kontrollere dig.


Du er ikke god nok.

Psykopaten bliver bekræftet ved at beskylde dig for at fejle. Han føler ikke nogen form for skam, hvilket han på mange måder demonstrerer via sin adfærd. Han viser det med at han er fløjtende ligeglad med, hvad du i inderkredsen føler og mener.


4.Det skal kunne betale sig.

Psykopaten er som nævnt fantastisk til at spille medfølende (empatisk), men gør det kun sålænge det svarer sig for ham. Psykopaten spiller kun omsorgsfuld- så længe det kan betale sig for ham.

Hvis han f.eks. ønsker at være i en social gruppe, eller hvis han VIL betragtes som en, som udviser en almindelig omsorgsfuldhed og tænker meget på sine medmennesker, må han spille empatisk. Overspiller han denne rolle, er det et nederlag for ham.


5.  Psykopaten svindler og stjæler penge, selv indenfor familien. Han kan begå økonomisk kriminalitet. Dvs. han kan snyde sig til penge fra sin kone og sine børn, ved al foregive, at han vil beskytte dem økonomisk. Han er ganske ligeglad med andres følelser og moralske normer


6. Psykopaten lyver meget. Han er ikke til at stole på. Han kan opbygge et netværk af løgne. Han kan slippe af med store løgne, da han opleves meget troværdig, men det er stadig skuespil.


7. God til at skabe kontakt.

Psykopaten har let ved at skabe kontakt med venner. Han har svært ved at vedligeholde kontakten til nære venner. Han har derfor sjældent venner, ofte ingen.


Udadtil er han en sand verdensmand, han har masser af venner, rygklappere mv. dvs. bekendtskaber. Det er i det forum, han nyder at optræde som verdensmand, som “kan” det hele inklusiv medfølelse. I denne rolle er han næsten umådeholden i sin omsorg for disse bekendtskaber.

Indadtil handler han/hun som en psykopat, og er en diktator overfor sine nære familie.


8. Koldt skarpt blik.

Psykopaten kan, når han angriber, have et koldt skulende blik, når han vil demonstrere sin styrke.


9. Psykopaten er normalt ekstrem målrettet.

Han går efter sine mål med en energi og udholdenhed, som kan imponere alle udenfor familien. Familien lader sig ikke imponere, snarere frygter familien hans aktivitet.


10. Psykopaten tåler ingen kritik.

Han kan ikke tåle at møde modstand. Han kan være det blideste og venligste det ene øjeblik, for i det næste øjeblik at fare op over en bagatel, råbe hysterisk, true eller gå til fysisk vold.

 

10.1 Samarbejde, no way 

Han vil ikke samarbejde, kun bestemme, men siger, at han gerne vil samarbejde. Han svarer generelt ikke på vigtige meddelelser, da han føler, at andre kan bestemme, eller styre ham. Han kan ignorerer rykkere, og reagerer ikke på f.eks. x konens forklaringer, men fremsætter beskyldninger.


11. Mærker svagheder.

Psykopaten er mester i at læse sin modparts svagheder. Han kan presse modparten, så han får sin vilje. Han er således mester i at give andre skylden for fejlslagne handlinger, han selv har begået. Det vil sige at han med stor overbevisning kan vende sagen 180 grader.


12. Verbal forfører.

Psykopaten er fantastisk til at indynde sig ved hjælp af de de rette søde ord og handlinger. Han kan, som ingen anden sige de rette ting, som den anden ønsker at høre, men på en god måde og på det rette tidspunkt. Modparten, kæresten, x konen kan blive total afhængig af ham følelsesmæssigt.


13. Psykopaten er vildt charmerende.  Han ved ikke alt det gode han vil gøre, for please dig, men uofficielt for at opnå egne mål. Når skuespillet er ovre, og når han har nået sit mål, vender han er tilbage til sin gamle diktatoriske rolle få timer efter.


14. Ond.

Psykopaten kan være direkte meget ond og hensynsløs. Man tror simpelthed at det er løgn. Det er grænseoverskridende. Du må derfor ikke sige ja eller acceptere det han siger, før alt er undersøgt. Dvs. du ofte skal sove på det.

 

15. Presser, på spinklet grundlag.

Psykopaten nyder at presse sin vilje igennem ved at true med f.eks.retssager, fysisk vold mm. Det han truer med går dog sjældent i opfyldelse, men det lyder meget troværdigt.


I retssager, er han yderst velformuleret, og kan komme med løgnagtige udsagn, som bliver serveret på en yderst troværdig måde, så de bliver troet, selvom man har mistanke om, at han er psykopatisk. Han er god til at love evig kærlighed, omsorg mm., og partneren tror ham, ofte fordi de vil tro ham.


16. Iskold.

s er inderst inde Iskold og beregnende. Han er inderst inde sadistisk og søger metodisk ødelægge modpartens dømmekraft, og skabe tvivl. Psykopaten er følelseskold. Hans handlinger er sjældent blot tilfældige.


17. Psykopaten "isoler og kontrollerer".

Han skræmmer f.eks.hustruens venner væk, så vennerne afbryder forbindelsen til hende. Han kan forhindre hende at gå ud til veninder mv.

Det medfører, at hun langsomt bliver mere og mere isoleret. Hun har derfor ikke overblik til at se sin situation fra andre sider. Hun lærer at stole på at psykopaten, som den eneste kilde, og kan ikke rådspørge venner og bekendte fordi hun ikke har nogen.


18. Psykopaten skyder altid skylden på andre.

Han mener altid, at hvis noget går galt, er det de andres skyld. Han bortforklarer eller benægter alt.

Psykopaten mener, at han er altid er uskyldig, eller han påstår, at han er offer for andres usandheder.


19. Nej til psykolog.

Psykopaten går ikke til psykoterapi, da han siger, at han ikke har nogen fejl. Psykopaten kan derfor sjældent behandles. Han kan ikke desto mindre acceptere at gå til en psykolog, eller parterapeut, for at vise sin gode vilje, så partneren tror, at han vil ændre sig. Det er varm luft.


20. Psykopaten er super egocentrisk, men er god til at skjule det.


21. Uden ansvar.

Psykopaten handler ofte uden ansvar. Han betaler f.eks. sjældent sin gæld. Han søger bevidst at undgå ansvar, og skyder ansvaret over på andre, eller på hele systemet.


22. Psykopaten elsker ikke

sine børn eller kone, men viser dem frem, for at fortælle andre, at han er en fantastisk far og ægtemand, men han skader sine børn og kone på lang sigt.


Vurderingen.


Hvis væsentlige af punkter fra 1-22 opfyldes og der indenfor disse punkter er tale om alvorlige handlinger over længere tid, tyder noget på, at han eller hun kan betragtes som psykopat.


Man er ikke psykopat hvis man af og til , med 3-4 ugers mellemrum, udviser psykopatisk adfærd, men ellers i 95 procent af tiden opfører sig som et almindeligt menneske.