13J tålmodighed, ved alm. parterapi


Psykopati

Psykopaten tiltrækkes af offerets særlige egenskaber og visa versa. 

Psykopaten er god til at scanne offerets måde at være på, og god til at udnytte de latente behov, som offeret indirekte giver udtryk for.


Nr. 9.1


Af psykolog Henrik c. Krarup.

Red. Mandag den 30.03.2023Hendes generelle baggrund

Hun er spontan i sin usikkerhed og har lave social kompetencer med dertil hørende lav selvtillid og selvværd (basic trust). Familiens omsorgssvigt har gjort, at hun hele tiden søger omsorg og accept.

Det viser hun ved at hun tager nogle hurtige vurderinger af sin situation, hvor hun ikke har gennemtænkt situation, da hun ikke har god erfaring på området. Hun kender næste ikke resultatet på forhold, men lader stå til. 


Mødet

Ved mødet med psykopaten, føler hun pludselig, at hun har fundet et længe ønsket respekt og får at vide, at hun er elsket. Stillet overfor psykopate føler hun, at hun endelig har fundet sin mand og der sker en selvforstærkede tendens, så hvad han siger og gør, accelereres det så det bliver til hendes sandhed. Hun er så at sige fortabt i hans billede.


Hun ønsker at fastholde psykopaten. Al hendes sociale usikkerhed og alle hendes behov for tryghed og kærlighed er som blæst væk, da han er god til at sige det, som hun ønsker at høre. Hun har en person som forstår hende og hendes situation og som siger, at han er vild med hende,Han kan også uddybe det med at give hende gaver, ringe eller rejser, som indirekte fortæller hende, at han elsker hende og vil hende al godt.


Nøgternt iagttagelse

Han kan netop iagttage hendes manglende erfaring, så han ved hvad han skal sige og gøre. Han vil  udnytte hendes manglende erfaring og naivitet og stå som den eneste ene og det er denne situation han har i sinde at udnytte hende. Hun har i de fleste tilfælde søgt at vinde familie og venner for sig ved at være lidt ofrende og pleasende. Hun er udefra set lidt selvudslettende og er tilbøjelig til primært at ofre/hjælpe andre. 

Dette giver en lidt ydmyg og forsagt holdning, som hun ofte mesterligt skjuler, ved f.eks. at agere strømlinet, frisk og lattermild, og som skjuler hendes virkelige behov. Hendes behov for tryghed og kærlighed ikke kommer således ikke direkte frem.


Overfor sociale konflikter trækker hun sig tilbage, og kommer sjældent med sin mening eller ønsker vedrørende forskellige behov. Psykopaten kan fornemme dette, og handler derudfra.


Har du perifert haft forbindelse med en psykopat, er du i farezonen for manipulation, da han virker positiv og charmerende og synes nem at tale med, dette gælder særligt, hvis du holder dig lidt i baggrunden ved ofte at lade andre få ordet, hvilket for psykopaten kan være et symptom for lavt selvværd.


Hvad adskiller en spykopat adfærd fra andre mennesker.

Ved at være lidt for grundig i deres væremåde, De kan handle på en lille foranledning. 

En psykopat kan i begyndelsen være vanskelig at opdage, da han bruger de sædvanlige kontaktmetoder som alle bruger. Psykopaten kan i det offentlige rum røbe sig igennem sin lidt for overdrevne styrende adfærd og rådgivning og måske lidt for omsorgsfuld, uden at have fået nogen opfordring. I det offentlige rum har han også en tendens til at prale af sin evner.


Ressourcestærk

Psykopaten fremtræder ressourcestærk. Han er quick og ofte med en god uddannelse. Han virker meget målrettet og dynamisk og indgiver en "hvilen i sig selv- adfærd". Der kan opstå en ro og fred , som de fleste føler som tryghed. Der skal meget til før han lader sig mærke med bekymring og uro. Denne ro og stemning om at det hele nok skal gå kan friste mange af det modsatte køn til at skabe kontakt, da de føler, at de kan være trygge. Mange af hans venner, eller beundrer har ofte et lavt selvværd, og disse personer kan psykopaten udnytte.

Hun mærker hans anerkendelse sammen med en følelse af omsorg og tryghed, som hun har ønsket i årevis. Hun falder hurtigt for  hans charme og særlige omsorg.


Først indfanget.

Er du først indfanget i en fast tro på, at han er løsningen for dig, kan intet erstatte ham og det kan derfor være ekstremt vanskeligt at bryde ud. Hvem ønsker at bryde ud af et trygt forhold og gå tilbage til tidligere tiders usikkerhed. Når først du er indfanget sker der i begyndensen en ambivalent proces, hvor hun både tilbeder psykopaten og understøtter ham samtidg med at hun på mange punkter kritiserer ham og ønsker ham væk fra sig. Når de kritiske punkter i dig har overtaget, starter en frigørelsesproces fra ham.


I midlertid har du søgt at klare din hverdag ved aftale win win kompromisser, men det varer kun kort, indentil han vender tilbage til gamle vaner. En psykopat ønsker ingen indblanding og hans ord er lov. Dette er måske lidt firkantet, men det sker uhyre sjældent, at win win samtaler fører til stabile ændringer.


De metoder psykopaten anvender for at fastholde offeret ses i psykopatens symptomer art. 8.0 klik

.